Vis & water

Koi herpes virus nader verklaard

9258
01 mrt 2010

Onlangs is in Zoetermeer het Koi Herpes Virus (KHV) voor het eerst in Nederland aangetroffen bij karpers. Dit virus kan extreem gevaarlijk zijn: er zijn buitenlandse voorbeelden bekend waarbij nagenoeg alle karpers stierven na besmetting.

Hieronder vind je een korte uitleg over dit virus en mogelijke maatregelen die je als vereniging kunt treffen.

De oorzaak van een uitbraak van KHV is niet altijd verklaarbaar, maar vaak ligt stress hieraan ten grondslag. Stress kan worden veroorzaakt door het uitzetten van vis, de hoge leeftijd van karpers, parasieten, slechte conditie en milieufactoren (minder goede zuurstofomstandigheden, een dikke baggerlaag, enz).

Bij besmetting met het virus gaan er vaak eerst maar enkele vissen dood en die zien er op het oog niet eens zo slecht uit. Het risico is echter dat er uiteindelijk een groot tot zeer groot deel (100%) van de karpers dood aan gaat.

Besmettingshaard

Indien in uw water (koi)karpers zijn uitgezet, of als dit in het kader van een visuitzetting wordt gedaan, dan is het mogelijk dat deze vissen besmet zijn. Dit hoeft niet tot een uitbraak te leiden. Het uitzetten van karpers uit ander water (al dan niet legaal) verhoogt deze kans echter wel aanzienlijk.

Sportvisserij Nederland raadt dit dan ook ten zeerste af. Ook vissen die een KHV-uitbraak en de daarop volgende sterfte overleven, blijven de rest van hun leven drager van het virus. Deze vissen mogen dus nooit worden overgezet naar andere wateren! Ook het overzetten van koikarpers uit vijvers naar openbaar water vormt een groot risico.

Virusdragers

Mochten er bij een uitbraak van het virus vissen doodgaan, dan moeten de kadavers worden afgevoerd naar een destructiebedrijf omdat het virus nog een tijdje in dode vissen kan overleven. Het virus kan ook buiten de vis overleven, waardoor andere vissoorten als graskarper, goudvis en winde eveneens drager kunnen zijn. Deze soorten worden zelf niet ziek, maar kunnen mogelijk wel weer karpers besmetten. Het is dus niet ondenkbaar dat KHV in het water aanwezig blijft.

Preventie

Het belangrijkste is om geen vissen over te zetten van het ene naar het andere water of koikarpers uit vijvers in viswater uit te zetten. Deze vissen kunnen drager zijn van het virus zonder dat je dit ziet. Verder kun je als sportvisser verspreiding van het virus voorkomen door materialen als schepnetten, onthaakmatten en bewaarzakken goed te reinigen en te drogen. Het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR zegt namelijk dat het virus gevoelig is voor heet water, droogte, en zonlicht (UV straling).

Bron: Het Visblad maart 2010

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.