Vis & water

Wees zuinig op onze wrakken! (video)

8355
24 mrt 2010

Gedurende de komende Visma wordt op het fraai ingerichte Stekkenplein een aantrekkelijk programma aan workshops en clinics georganiseerd, waarin alle disciplines van de moderne sportvisserij aan de orde zullen komen.

Het actuele programma van de activiteiten, die van donderdag 25 t/m zondag 28 maart a.s. onder auspiciën van hengelsportuitgeverij Hengelsporthuis.com op dat Stekkenplein zullen plaatsvinden, is te vinden op www.visma.nl

Op vrijdag 26 maart geeft de milieuorganisatie Stichting De Noordzee in samenwerking met duikschool Get Wet Maritiem uit Scheveningen van 15.00 -16.00 uur bijvoorbeeld een aan de wrakvisserij op de Noordzee gewijde clinic in het paviljoen van het specialistische zoute magazine Zeehengelsport.

Bijgaande fraaie, door Get Wet Maritiem voor de Nederlandse kust gemaakte, foto van een schooltje steenbolken boven een wrak schetst een zeldzaam beeld. Slechts weinig wrakken zijn helemaal vrij van vislijnen, netten en ander vistuig. Al dat achtergebleven vistuig is niet alleen zonde van het wrak, het is ook schadelijk voor de natuur.

Beide organisaties willen nadrukkelijk samen met sportvissers op zoek naar oplossingen voor het achterblijven van vistuig op wrakken in de Noordzee.

Get Wet start de clinic met een aantal mooie beelden en verhalen over wat er zich afspeelt onder de waterspiegel. Stichting De Noordzee neemt vervolgens het stokje over en vertelt wat ze doet om de Noordzee schoon en gezond te houden. Stichting De Noordzee en Get Wet Maritiem weten hoe belangrijk de wrakvisserij is geworden in de moderne zeesportvisserij. Beide organisaties zijn druk doende betrokkenen (beroeps- én sportvissers) ervan bewust te maken dat het behoud van de wrakken voor nu en in de toekomst van groot belang is.

Get Wet Maritiem gaat door middel van hun project 'Duik de Noordzee schoon' wrakken vrij maken van vislijnen en ander vistuig, want de zee kan dit niet alleen. Achtergebleven vislijnen doen er bijvoorbeeld zeer lang over om volledig op te lossen. Stichting De Noordzee werkt al jaren aan de bescherming van de Noordzee en doet dat onder andere samen met Koninklijke Sportvisserij Nederland.

Sportvisserij Nederland is sinds dit jaar ook een belangrijke sponsor van het project Duik de Noordzee schoon.

De organisaties willen zoeken naar een oplossing. Daarom wordt er in het tweede deel van de clinic een discussie op gang gebracht rondom het thema duurzaam vistuig. Naar aanleiding van een aantal stellingen, willen Stichting De Noordzee en Get Wet Maritiem graag meningen van het publiek horen over manieren om verlies van vistuig te voorkomen en suggesties voor alternatieven voor lood, vislijn en kunstaas ontvangen.

Wie geïnteresseerd is, wordt van harte uitgenodigd om vrijdag a.s. naar de Visma te komen en daar tussen 15.00 -16.00 uur de clinic bij te wonen.

Voor meer informatie over beide organisaties kunt u terecht op de sites www.noordzee.nl en www.getwet.nl

-> Lees ook: Ghostfishing; duiken voor een schone toekomst (15/01/2010)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.