Vis & water

Ruimen vis afgeblazen

9045
24 mrt 2010

HEDEL/AMMERZODEN - Waterschap Rivierenland ziet af van het ruimen van vrijwel alle vis in de Hoofdwetering, in het buitengebied van Hedel en Ammerzoden. Dat heeft het waterschapsbestuur gisteren besloten.

Dat bericht is te lezen in het Brabants Dagblad van 24 maart.

De afgelopen weken berichtte Sportvisserij Nederland ook over de plannen van diverse waterschappen, waaronder Rivierenland, om via een landelijke proef veel viswater van vis te ontdoen. Doel is het viswater helder te krijgen, door met name bodemwoelende vis als brasem en karper te verwijderen. Lees meer...

Het bestuur van Waterschap Rivierenland heeft inmiddels de stekker eruit getrokken, zo melden bronnen binnen het Waterschap. Dat had alles te maken met het feit dat de Beheereenheid Bommelerwaard* geen toestemming verleende.

Inmiddels doen geluiden de ronde dat de hele proef, dus ook buiten de Bommelerwaard, geen doorgang zal vinden. Rivierenland is namelijk initiatiefnemer en verzorgt de subsidieaanvraag. Dinsdag wordt een besluit genomen, zo vertelt een woordvoerder van Hoogheemraadschap Delfland.

Actief biologisch beheer (het wegvangen van vis om water helder te maken) lijkt een goedkope methode om snel aan de voorwaarden van de Europese Kaderrichtlijn Water te kunnen voldoen. Alternatieven als baggeren en het tegengaan van bemesting door landbouw vallen snel duurder uit.

Sportvisserij Nederland, belangenbehartiger voor 1,5 miljoen sportvissers, reageert verheugd op het afblazen van de proef. "95% van de vis ruimen om water helder te krijgen is niet acceptabel", zegt hoofd communicatie Onno Terlouw. "En het is ook een bedreiging voor inheemse vissoorten als brasem, karper, zeelt, blei, giebel en blankvoorn."

-> Meer over dit dossier

 * de overkoepelende organisatie van negen hengelsportverenigingen in de regio.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.