Vis & water

OM onderzoekt slibstort Lunteren

5275
31 mrt 2010

ZWOLLE (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle onderzoekt een aangifte naar de stort van vermeend verontreinigd slib in een plas in het Gelderse Lunteren. Dat meldde het functioneel parket van het OM dinsdag.

De aangifte tegen Grondbank GMG en waterschap Vallei en Eem werd in november vorig jaar gedaan namens ruim honderd personen. Volgens deze mensen dumpt de Grondbank sinds 25 november verontreinigd slib in de Grote Veenderplas, ook bekend als het Mobagat.

Dat het onderzoek pas maanden na de aangifte is ingesteld, heeft onder meer met vooronderzoek te maken, zei een woordvoerster van het landelijk parket. „Er moet eerst sprake zijn van een redelijk vermoeden van schuld, willen we een onderzoek instellen". Het onderzoek kan enkele maanden gaan duren.

Volgens het Gelderse Statenlid Toine van Bergen is er een andere reden voor de vertraging. „Enkele weken geleden was de aangifte bij het OM nog zoek. Ik heb ze uiteindelijk een kopie gestuurd". Volgens Van Bergen gaat de stort momenteel nog gewoon door. „Het is slecht dat op deze wijze met milieudelicten wordt omgegaan". Hij meent dat er sprake is van vissterfte in de plas en dat de waterkwaliteit aantoonbaar afneemt. In totaal zal er 400.000 ton slib gestort worden. „De eerste 10 procent ligt er nu al".

(ANP)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.