Vis & water

Vis is over 10 jaar luxeproduct

5438
11 mei 2010

Wilde vis zal over tien tot twintig jaar een luxeproduct zijn. Zelfs de beroemde 'fish and chips' worden volgens Britse wetenschappers een maaltijd die enkel de rijken onder ons kunnen betalen.

Als we nog vis eten, zal het enkel de vis zijn uit kwekerijen die nu al de helft van alle vis in de wereld voorzien. De oorzaak is uiteraard overbevissing. In Groot-Brittannië is de voorraad vis sinds de late negentiende eeuw met liefst 94 procent afgenomen. De Britten, ooit een grote zeevaardersnatie, vangen nu amper de helft van wat ze destijds met hun zeilschepen binnenhaalden.

Geplunderd

Kabeljauw wordt tegenwoordig vooral gevangen rond IJsland. Er wordt gevreesd dat zalm in de toekomst nooit meer voor de Britse kust zal worden gevangen. Het is een bedroevende vaststelling: we hebben één van onze voornaamste voedselbronnen op iets meer dan een eeuw tijd helemaal geplunderd.

Onze lege oceanen zijn natuurlijk geen recent probleem. Al veertig jaar weten we dat het de verkeerde kant op gaat. En toch slaagden twee generaties er niet in om hun mooie beloften waar te maken. Europa heeft één van de slechtste rapporten in de hele wereld. Een studie van professor Callum Roberts beschrijft hoe ernstig de situatie wel is. Tegenwoordig gebruiken vissers snelle boten en heel moderne technologie om op de laatste vissen te jagen.

Te hoge quota

Liefst 80 procent van de Atlantische garnalen die in de vissersnetten zitten, zou gewoon weggegooid worden. Er werd geprobeerd om het aantal dagen te beperken waarop vissers mogen uitvaren. Als antwoord zetten visserijen grotere en snellere boten in zodat de vissen nog minder kans maken.

De Europese politici zijn volgens wetenschappers de grote schuldige in het probleem. Ieder jaar krijgen ze alarmerende cijfers en ieder jaar kiezen ze voor quota die 25 tot 30 procent te hoog liggen. Een oplossing is nog niet in zicht. Eerder dit jaar kon u op Planet Watch al een unieke reeks over de overbevissing in onze oceanen lezen. Volgende maand besteden we ook veel aandacht aan de Wereld Oceaan Dag.

Bron: demorgen.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.