Vis & water

Minder vissterfte als gemaal langer werkt

4671
23 jun 2010

APPELTERN – Gemalen zouden minder vaak en langer moeten draaien om vissterfte tijdens het pompen te voorkomen. Dat is een van de aanbevelingen van het rapport ”Worden vissen in de maling genomen?” dat woensdag werd gepresenteerd tijdens de Nederlandse Gemalendag in Appeltern.

Stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales vormen vaak belangrijke obstakels voor vissen. Voor stuwen zijn diverse oplossingen uitgevoerd, zoals het bouwen van vistrappen. Maar bij gemalen gaat ruim 10 procent van de passerende vissen dood doordat ze door vijzels en pompen geraakt worden.

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) heeft daarom in het najaar van 2009 laten onderzoeken hoe gemalen visvriendelijk gemaakt kunnen worden.

Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste vissen beschadigd raken en doodgaan vlak nadat de pomp of de vijzel is gestart. De vissen zwemmen vaak voor het gemaal en worden verrast door de plotseling optredende stroming. Als het gemaal eenmaal werkt, lukt het grotere vissen om tegen de stroom in weg te zwemmen. Kleinere vissen kunnen dat niet, maar uit het onderzoek is gebleken dat er minder kleine vissen doodgaan bij het passeren van een gemaal dan grote vissen.

De onderzoekers adviseren dan ook de gemalen minder vaak op te starten. Om het teveel aan water toch weg te krijgen, zouden de gemalen langer moeten draaien. Als ze dat dan ook nog eens met een lager toerental doen, is dat de kans dat vissen doodgaan beduidend lager.

Deze manier van werken heeft wel als gevolg dat er grotere peilschommelingen in de achtergelegen polders zullen ontstaan.

Bepaalde opvoerwerken (pompen en vijzels) zijn veel visonvriendelijker dan andere. Zo zorgt de gesloten schroefpomp van het in 2008 geopende gemaal Holierhoekse en Zouteveense polder bij Schipluiden ervoor dat 79,2 procent van de passerende vissen het niet overleeft.

Bron: Refdag.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.