Vis & water

Vissterfte door fout rioolwerkzaamheden

6800
25 jun 2010

KATWIJK - Honderden vissen hebben in Katwijk het loodje gelegd nadat bij werkzaamheden aan een riool aan de Industrieweg een verkeerde leiding werd dichtgezet.

Foto: Aart Rietveld

De eerste meldingen over dode vissen kwamen maandag bij de gemeente binnen. Deze heeft direct pompen laten plaatsen die het water laten circuleren en zuurstof in het water brengen. Volgens een woordvoerster van de gemeente werd woensdag pas ondekt dat de riooloverstort ongezuiverd water loosde.

Na onderzoek bleek dat tijdens de rioolwerkzaamheden in de Industrieweg een verkeerde rioolbuis afgesloten was waardoor het rioolwater van een deel van Katwijk niet meer afgevoerd kon worden. Beveiligingen die de ongewenste lozing moesten signaleren bleken defect te ziijn. In overleg met het Hoogheemraadschap en de brandweer heeft deze laatste donderdag ook met waterkanonnen extra zuurstof in het water gebracht en is een deel van het kanaal doorgespoeld.

Dagelijks worden honderden dode vissen uit het water gehaald en afgevoerd. De vissen die nog in leven zijn worden indien mogelijk gevangen en bij de Nieuwe Roversbrug (N206) weer uitgezet in het Additioneel Kanaal. Vrijdag gaat men met zogenaamde oppervlaktebeluchters proberen het zuurstofnivo in het kanaal verder omhoog te brengen.

De gemeente denkt dat het VisCulinair-evenement dat vrijdag en zaterdag bij de Zwaaikom gehouden wordt geen nadeel van de vissterfte zal ondervinden.

Bron: RTV Katwijk

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.