Vis & water

Actie tegen invasie brulkikker

5682
06 jul 2010

HOOGSTRATEN - Het zuiden van Nederland komt samen met Vlaanderen in actie tegen de opmars van de stierkikker en de grote waternavel in onze contreien. Het zogeheten Invexoproject hiertoe is maandag in de Vlaamse grensplaats Hoogstraten gepresenteerd.

De stierkikker en de grote waternavel, een waterplant, zijn uitheemse soorten die de inheemse soorten verdringen. Ze bedreigen op die manier de biodiversiteit.

De stierkikker, ook wel Amerikaanse brulkikker genoemd, is een grote Noord-Amerikaanse kikker die in Europa werd ingevoerd voor de productie van kikkerbillen. Maar de amfibie verovert nu op verschillende plekken de stilstaande wateren. Hij voedt er zich met onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en zelfs kleine watervogels.


Grote waternavel. Foto: www.hsvog.nl

De grote waternavel is een uitheemse waterplant die via tuincentra in privévijvers en van daaruit in onze waterlopen is terechtgekomen. De plant vormt een dik tapijt op het water, waardoor onder meer vissen sterven door te weinig zuurstof.

De betrokkenen roepen mensen onder meer op om geen uitheemse soorten in hun vijvers aan te brengen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.