Vis & water

Veel grote meervallen in Nederland (video)

27605
09 jul 2010

Sportvisserij Nederland inventariseert de meervalpopulatie in Nederland. Sportvissers, duikers, beroepsvissers en andere waterrecreanten kunnen hun waarnemingen en vangsten doorgeven via een speciaal ingericht online Meerval Meldpunt.

Foto: meervalvangst Maas (Noud Govers)

Op alle grote rivieren, zoals de Maas, Rijn, Waal en IJssel, is het aantal meervallen fors aan het stijgen. Via dit meldpunt weten Sportvisserij Nederland straks beter dan nu waar ze zich bevinden, hoe groot ze zijn en in welke aantallen ze voorkomen.

Met deze gegevens wil Sportvisserij Nederland aantonen dat de meerval algemeen voorkomt in Nederland en zodoende in de Visserijwet opgenomen kan worden. Sportvissers kunnen dan legaal gericht op meerval vissen en hun vangsten melden. Voor sportvissers is deze tot de verbeelding sprekende vis een interessante sportvis met zijn lengte van meer dan twee meter en bek waar een basketbal in past.


Meerval onder water (foto: Edwin Sterckel)

Opnames onder water

Onlangs zijn medewerkers van Sportvisserij Nederland tijdens onderzoek naar paaigedrag van barbelen op een grote populatie meervallen gestuit in de Maas, nabij Roermond. Door twee duikende collega’s zijn hier opnames van gemaakt. Hieruit is duidelijk op te maken dat in de Maas een grote populatie meervallen aanwezig is. Dit blijkt ook uit vangstberichten van sportvissers die tijdens het vissen op snoek, snoekbaars en karper geregeld meervallen vangen in die regio.


Duikers maken zich klaar om barbelen en meervallen te filmen. Foto: Noud Govers.

De unieke (doch troebele en donkere) videobeelden zijn hieronder te zien en op het Youtube kanaal van Sportvisserij Nederland:

Uit het onderzoek van 2009 blijkt eveneens dat de populatie sterk stijgt en dat de meerval inmiddels in alle grote rivieren aanwezig is. Van de eerste resultaten is inmiddels een verspreidingskaart gemaakt.

Help Sportvisserij Nederland

Jij kunt Sportvisserij Nederland helpen. Simpelweg door je meervalvangsten en -waarnemingen te melden via het speciaal ingerichte Meerval Meldpunt. Op die manier krijgen we een mooi beeld van het aantal meervallen in Nederland en de verspreiding ervan. Dus vang of spot jij een meerval in Nederland? Meld het!

Sportvisserij Nederland zal in de loop van 2010 nieuwe verspreidingsgegevens vrij geven.

Update 09/07: meervalkwestie in de media.

De meervalkwestie wordt opgepikt door diverse landelijke en regionale media:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.