Vis & water

Exotische vissen gevonden

5877
31 jul 2010

In de IJsselmonding van de Voorsterbeek zijn bij onderzoek afgelopen week drie exotische vissoorten aangetroffen. Het gaat daarbij om de marmergrondel, de zwartbekgrondel en de pontische stroomgrondel, vissoorten die hier oorspronkelijk niet thuishoren.

Ze blijken in grote hoeveelheden te huizen tussen de keien bij de beekmonding. De vissen komen uit Oost-Europa. Waterschap Veluwe verwacht echter niet dat deze vissoorten en masse de Voorsterbeek zullen intrekken.

Door de aanleg van het Main-Donau kanaal tussen de Donau en de Rijn, kunnen de vissen zich verspreiden naar West-Europa. Hier kunnen de vissen een bedreiging vormen voor inheemse soorten en deze verdringen.

Momenteel vormt gemaal Middelbeek nog een barrière tussen de IJssel en de Voorsterbeek. Waterschap Veluwe heeft het plan het gemaal vispasseerbaar maken om gewenste vissoorten – paling, kopvoorn, barbeel, rivierprik - de gelegenheid te bieden de Voorsterbeek op te trekken. Het aanleggen van een vistrap bij het gemaal volgt uit Europese voorschriften om beken ecologisch te verbeteren.

Volgens projectleider Neuteboom Spijker van Waterschap Veluwe is de kans klein dat de Oost-Europese vissen in groten getale binnenkort in Veluwse beken zitten. Neuteboom Spijker: ‘Deze vissen hebben de voorkeur voor een keienbodem. De bodem van de Voorsterbeek bestaat uit zand en bevat geen keien. Het is dus niet waarschijnlijk dat deze vissoorten en masse de Voorsterbeek zullen intrekken.'

bron: Waterschap Veluwe

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.