Vis & water

Haarlemmermeerse meerval niet uniek

10018
02 aug 2010

Haarlemmermeer - De Haarlemeermeerpolder heeft geen unieke meervallenpopulatie. Dat is gebleken na genetisch onderzoek onder de vissenpopulatie. Lange tijd werd gedacht dat de meervalpopulatie een aparte 'tak' van meervallen was, omdat de vis in Nederland nauwelijks voorkwam, op de grote rivieren en de Haarlemmermeerse wateren na.

Volgens Sportvisserij Nederland betekent dit waarschijnlijk dat de meerval ooit overal in Nederland zat, maar toen langzaam wegkwijnde door slechtere milieuomstandigheden en overbleef in de polder.

Inmiddels is de grootste roofvis van Nederland bezig met een comeback. Rien Boon, de voorzitter van hengelsportvereniging in Haarlem vertelt: ,,Wij hebben ook de visrechten van Haarlemmermeer, maar ondanks dat het goed gaat met de meerval, mag er nog steeds niet op gevist worden. De vis staat in Nederland nog steeds op de rode lijst van bedreigde dieren.''

Bron: Haarlems Dagblad

-> Lees meer over meervallen in Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.