Vis & water

Onweer en bliksem: neem geen enkel risico!

10328
13 aug 2010

Sportvissers aan de waterkant opgepast! In de zomer is onweer een veel voorkomend natuurverschijnsel. Als sportvisser begeef je je vaak in een ‘open omgeving’ – op of aan het water – en loop je daardoor extra gevaar. Daarom hierbij wat handige tips om een mogelijk wel zeer desastreus einde van je visdag te kunnen voorkomen.

Foto: Deze foto werd gemaakt aan de Oosterschelde, vlak nadat de vissende fotograaf het water af was gegaan. (foto: Bram Hullekes)

Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen die er bestaan. Zeker wanneer het onweer dichtbij is en de periode tussen de flits en de donderslag minder dan tien seconden bedraagt, wordt het tricky. Want hoewel het gevaar om door de bliksem getroffen te worden vrij gering is – er worden in Nederland doorgaans ‘slechts’ enkele mensen per jaar getroffen, tegenover veel meer dodelijke slachtoffers onder schapen en koeien – kun je het als sportvisser toch maar beter uitsluiten.

Het gevaar voor de sportvisser zit hem erin dat je onweer vaak nog wel op tijd kan zien aankomen, maar je met al je visuitrusting nog niet zomaar ingepakt en wel veilig in de auto zit.

Wat wel/niet doen

Binnenshuis of in je auto ben je altijd veilig voor bliksem. Lukt het je niet om deze veilige havens te bereiken, ga dan zeker niét onder een boom of andere hoge, vrijstaande objecten schuilen. Dat zijn namelijk prima bliksemafleiders en daarom levensgevaarlijk om onder te schuilen. Blijf dus uit de buurt van hoge objecten en zoek een ‘open veld’ op. Blijf hier in gehurkte houding zitten totdat het onweer voorbij is getrokken. Houd daarbij je hoofd omlaag en vermijd contact met de grond zoveel mogelijk.

Lees het hele bericht in het aankomende Visblad, die eind augustus verschijnt.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.