Vis & water

Botulisme aangetroffen

5214
24 aug 2010

Waterschap Aa en Maas heeft botulisme aangetroffen in de Heiakkervijver in Deurne. Het waterschap adviseert contact met water van deze vijver te vermijden. Ook wordt afgeraden om honden te laten zwemmen in het water.

De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Ontstaan van botulisme

Botulisme komt vaak voor in de zomer en het voorjaar en heeft de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Een hoge temperatuur van het water, in combinatie met een geringe doorstroming, is een mogelijke oorzaak van botulisme. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens. Dat geldt niet voor het type botulisme dat is aangetroffen bij de Heiakkervijver.

Als ondiep water snel opwarmt kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. Deze bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel, bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.

Wat kunt u doen?

Botulisme komt vaker voor op plaatsen waar veel eenden aanwezig zijn. Geadviseerd wordt om de eenden met name in de zomerperiode niet te voeren. Sportvissers kunnen beter niet vissen in water waar botulisme is geconstateerd.

Treft u dode eenden of vissen aan en vermoed u botulisme, meld het dan bij Waterschap Aa en Maas op nummer 073-615 6666

Bron: Waterschap AA en Maas

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.