Vis & water

Bondscoach Van Schendel ziet kansen op EK

4651
03 sep 2010

De officiële trainingsdag voorafgaand aan het EK zoetwatervissen in Portugal is moeizaam verlopen voor de Nederlandse ploeg. Maar ondanks dat er vandaag niet veel vis werd gevangen, ziet bondscoach Jan van Schendel het toernooi toch met vertrouwen tegemoet.

“Tijdens de training viel de wind helemaal weg. Het water is dan vrijwel niet in beweging en er is maar heel moeilijk een visje te vangen. Het komt er in die omstandigheden op aan om heel technisch te vissen. Dat zal ook van het weekend tijdens de wedstrijduren (10.30 uur tot 13.30 uur) het geval zijn, dus we weten waar we aan toe zijn. Het belooft vanwege de hoge moeilijkheidsgraad in ieder geval wel een interessant toernooi te worden.”

Van Schendel baseert zijn vertrouwen op de goede trainingsweek die de Nederlanders hebben gedraaid. “We hebben gewerkt als paarden en lange dagen gemaakt. Daar hebben we wel veel van opgestoken en bijgeleerd. Dat varieert van de keuze tussen de matchhengel en de vaste stok tot het bewaren van je aas in temperaturen die oplopen tot veertig graden Celsius.”Bondscoach Jan van Schendel ziet het EK zoet met vertrouwen tegemoet.

Afgemeten aan de resultaten in de oefenweek zit de Nederlandse ploeg in een deelnemersveld van zeventien landen op een klassering rond plek vier of vijf. Van Schendel: “Dat moet je in de wedstrijd natuurlijk ook nog zien waar te maken, maar ik zie mogelijkheden voor een goed resultaat. We hebben onze ogen goed de kost gegeven tijdens de trainingen en denken de juiste strategie te hebben bepaald.”

Daarbij laten ze de harders die vorig jaar op het WK voor Junioren tot 22 jaar – dat op hetzelfde parkoers werd gehouden – nog een rol van betekenis speelden, links liggen. “Daar zwemmen er bij wijze van spreken wel een miljoen van rond, maar die vang je haast niet. Gericht op harders vissen is bij dit EK dus geen optie.”

De visserij van vorig jaar is sowieso niet te vergelijken met die van nu. “Het zijn dezelfde soort vissen, maar de situatie is nu toch weer heel anders. Er zit veel meer kleine vis, die je het beste met de vaste stok kunt vangen. Met de matchhengel mikken we dan op grotere vis. Tussen de kleine barbeeltjes zwemmen ook exemplaren van rond de kilo. Met dat soort bonusvissen maak je een goed klassement.”

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.