Vis & water

Europese Haaienweek van start (video)

5581
11 okt 2010

De Shark Alliance, een coalitie van meer dan 100 natuurbeschermings-, wetenschappelijke en recreatieve organisaties is trots om voor de vierde keer de start van Europese Haaienweek te vieren. Dit jaar roepen we Europarlementariërs op om zich in te zetten voor het aanscherpen van het EU verbod op ontvinnen. Ontvinnen is het afsnijden van de vinnen van een haai waarna het karkas overboord wordt gegooid.

Europese Haaienweek opent met een oproep om te “Focussen op Ontvinnen”.

Het huidige EU verbod op ontvinnen is één van de zwakste ter wereld, met mazen in de wet die handhaving vrijwel onmogelijk maken. De meest eenvoudige manier om een ontvinverbod in te voeren is eisen dat alle haaien met hun vinnen er op natuurlijke wijze aan vast worden aangeland. Bezorgde Europarlementariërs zijn op dit moment steun aan het vergaren voor een Geschreven Verklaring die de Europese Commissie vraagt het verplicht te stellen haaien met de vinnen eraan aan te landen.

Deze week zullen aquariums, natuurbeschermingsorganisaties en duikscholen in Italië, Duitsland, Groot-Brittanië, Malta, België, Zweden, Finland, Polen, Ierland en Nederland allerlei evenementen organiseren waarbij ze Europarlementariërs oproepen de geschreven verklaring te ondertekenen.

“De steeds groeiende interesse in European Shark Week biedt ongekende mogelijkheden om bewustwording te vergroten en toont hoe begaan men is met de haaien,” aldus Paddy Walker, voorzitter van de Nederlanse Elasmobranchen Vereniging. “Dit jaar roepen europeanen om een ‘Focus on Finning' om deze verspillende praktijk te stoppen!”

Haaien en roggen zijn zeer gevoelig voor overbevissing omdat ze traag groeien, laat volwassen worden en weinig jongen voortbrengen. De meeste populaties van deze soorten in Europa worden overbevist, een derde wordt zelfs met uitsterven bedreigd.

“Als leider in de wereldwijde vangsten, consumptie en handel in haaien heeft Europa de plicht om goede haaienbeschermingsmaatregelen te nemen,“aldus Uta Bellion, directeur van het Europese Marine Programma van de Pew Environment Group en coördinator van de Shark Alliance activiteiten in Europa. “We hebben goede hoop dat de publieke steun die wij ontvangen tijdens European Shark Week politici zal aanmoedigen om zich sterk te maken voor deze belangrijke maar kwetsbare dieren.”

Meer informatie over European Shark Week, die duurt van zaterdag 9 oktober tot zondag 16 oktober, vind u op www.europeansharkweek.org.

Help de haaien beschermen

Dit jaar is er een unieke kans om the helpen haaien te beschermen tegen ontvinnen (het afsnijden van de vinnen waarna het karkas voerboord wordt gegooid). In het Europees Parlement is een gescherven verklaring geopend waarin gevraagd wordt om het wettelijk verplicht te maken om alle haaien met hun vinnen er op natuurlijke wijze aan vast aan te landen en zo de grootste mazen in de EU wetgeving over ontvinnen te sluiten. Dit gaat alleen lukken als genoeg Europarlementariërs de Verklaring ondertekenen, om dit voor elkaar te krijgen moeten zo veel mogelijk Europeanen naar hun eigen Europarlementariërs om ze aan te moedigen ook te tekenen. Door op deze link te klikken kan je direct een bericht naar een Europarlementariër sturen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide