Vis & water

Eerste jonge elft waargenomen in Duitse Rijn

6023
12 okt 2010

Voor het eerst in meer dan 50 jaar, zijn in september 2010 jonge elften (of meivissen) waargenomen op hun weg naar de zee. Verondersteld werd dat de elften sinds 1940 in de Rijn uitgestorven zijn.

De elften migreren stroomafwaarts in de late zomer. Dit is een deel van de diadrome levenscyclus van deze vis. Het doel van de juveniele visjes is de zee te bereiken, waar zij gedurende 3 tot 5 jaar opgroeien om als volwassen vissen terug te keren om in de bovenloop van de Rijn te paaien.


De eerste jonge Rijnelften sinds meer dan een halve eeuw. Foto: Dr. Stefan Staas, Rheinfischereigenossenschaft NRW

Onlangs werden door een beroepsvisser van het Rheinfischereigenossenschaft NRW, in totaal meer dan 10 jonge vissen gevangen van ongeveer 12 centimeter. Het Rheinfischereigenossenschaft NRW (en de beroepsvisser) werken mee aan het Vismigratieproject van het Ministerie LANUV in Noordrijn-Westfalen. Door de vissen te controleren op een kleurmerk in de otolieten (gehoorsteentjes) kwam vast te staan dat de jonge vissen afkomstig zijn van het uitzettingsprogramma. Voor de uitzet in de rivier de Rijn zijn de jonge larven gemerkt door Franse projectpartners. De larven van circa 2 centimeter zijn in juni 2010 in Keulen uitgezet.

Door de grote menselijke beinvloeding van de rivier de Rijn is de elft verdwenen, maar door verbeteringen in het leefgebied en de waterkwaliteit zijn in ieder geval de jonge elften weer in staat geschikt habitat te benutten en goed te groeien. Deze resultaten onderstrepen het succes van het Eu Life project "de Elft".

Op donderdag 7 oktober werd de pers en de projectpartners uitgenodigd voor een officiele bekendmaking. Sportvisserij Nederland is een projectpartner van het EU Life Project Alosa-alosa.eu

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide