Vis & water

Enorme meerval gevonden aan het strand

10228
03 jan 2011

Bert Vervoort stuitte tijdens een strandwandeling aan het strand tussen Ouddorp en Goedereede op een aangespoelde meerval van maarliefst twee meter.

Deze meerval werd gemeld via het meervalmeldpunt. De vis is via de haringvlietsluizen uitgespoeld naar het zoute water. De vis zag geen mogelijkheid om terug te zwemmen en spoelde aan op het strand. Omstanders zagen dat het dier nog levend was en hebben hem terug naar zee gedragen waarna de vis weer weg zwom.
Door de onnatuurlijke verschillen in zoutconcentraties aan de binnenkant en de buitenkant van de sluizen raakt de vis van zoetwater vrij plotseling in zout water. Een geleidelijke overgang zoals deze zou zijn in een natuurlijke situatie is helaas niet aanwezig.

Door de sluizen (De Kier) permanent op een kier te zetten zou een veel natuurlijkere situatie ontstaan die geschikter is voor veel trekvissen en sterftes zoals deze zouden minder voor komen. Een alternatief is het spuibeheer aan te passen waarbij de sluizen langer open staan.
Klik hier voor meer informatie over de haringvlietssluizen en het kierbesluit.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide