Vis & water

Bittervoorn en aalscholver: inheems en bedreigd of exotische indringers?

9370
07 jan 2011

Zowel de bittervoorn als de aalscholver genieten een beschermde status in Nederland. Deze hebben ze ooit gekregen omdat ze worden beschouwd als bedreigde inheemse diersoorten. Maar is die classificatie eigenlijk wel terecht? Wetenschappers menen van niet en beschouwen beide soorten als exoten. In Visionair nummer 18 laten zij hun licht op deze zaak schijnen.


De bittervoorn is het aquatische paradepaardje van groenbewuste waterschappen en wordt alom gewaardeerd vanwege de symbiose met de zwanenmossel. Volgens ecoloog Rombout van Eekelen mag er echter best wat kritischer naar deze ‘bedreigde inheemse vissoort’ worden gekeken. Onderzoek toont namelijk aan dat de bittervoorn een exoot is die meeliftte met geïmporteerde kweek- en sierkarpers uit Zuidoost-Europa en Klein Azië. Behalve een ordinaire verstekeling is het visje ook een parasiet die schade toebrengt aan inheemse zoetwater mosselen. En die hoge beschermingstatus mag volgens Van Eekelen ook wel wat minder. “Het is niet gerechtvaardigd dat de bittervoorn wordt gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen tegen te houden.”

Volgens de Zweedse visserijbioloog en ornitholoog Christer Olburs is de aalscholver een andere soort die ten onrechte als inheems wordt beschouwd. Het merendeel van de aalscholvers in Nederland classificeert hij namelijk als een exoot. Dit zijn afstammelingen van een ooit uit China geïmporteerde ondersoort (Phalacrocorax carbo sinensis) van de Atlantische grote aalscholver, die oorspronkelijk in ons land voorkomt. Behalve exotisch is deze ‘Chinese’ aalscholver ook invasief, zodat de inheemse aalscholver genetisch en ecologisch wordt bedreigd. Onwetende vogelliefhebbers en natuurbeschermers verwelkomen volgens Olburs dus geen verloren zoon, maar een koekoeksjong. “Naast een bedreiging voor de inheemse visfauna in het kust- en zoete water, vormt deze aalscholver ook een gevaar voor zijn inheemse soortgenoot.”

Klik hier voor de link naar de twee desbetreffende artikelen in Visionair.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.