Vis & water

D66: internationale kritiek rechtvaardigt spoeddebat Haringvliet

5843
09 feb 2011

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil volgende week een spoeddebat met staatssecretaris Atsma (I&M, CDA) over de gevolgen van het eventueel intrekken van het Kierbesluit.

De sociaal-liberaal vraagt dit vandaag aan na een negatieve reactie van een groot aantal Europese landen over het voornemen van het kabinet om de sluizen bij de Haringvliet niet open te stellen voor zalm vanuit de Rijn. Het kost de landen miljoenen als Nederland het Kierbesluit intrekt. De Europese Commissie dreigt zelfs met juridische stappen.

500 miljoen euro

Van Veldhoven eiste al sinds november vorig jaar de brieven over het Kierbesluit in te zien. De reacties zijn niet mals. De ministers van Duitsland, Zwitserland en Luxemburg spreken vooral hun teleurstelling uit over de houding van Nederland. Ze noemen het een negatief signaal voor de verdere samenwerking. Eerder zei de staatssecretaris al toe een analyse op te stellen van de juridische gevolgen van dit Kabinetsbesluit. Eurocommissaris Potocnik schrijft dat ambtenaren en advocaten zelfs al voorbereidende maatregelen nemen. Van Veldhoven: "Er gaat 500 miljoen euro verloren aan investeringen in vismigratie en natuur, doordat Nederland zijn hakken in het zand zet. Hoe krijgt Rutte in Europa nog zaken voor elkaar als hij deze landen allemaal al tegen zich in het harnas jaagt?"

Blamage

De sociaal-liberaal vroeg het kabinet al geen onomkeerbare stappen te zetten voordat de economische en ecologische gevolgen duidelijk waren. Van Veldhoven: "Dit deel van het Regeerakkoord breekt met alle internationale verdragen ter bescherming van Rijn en Maas en het Beneluxverdrag. De zorg voor onze grote rivieren valt of staat bij goede samenwerking met andere Europese landen. Nederland speelde daar jarenlang terecht een voortrekkersrol in. Met deze draai dreigt het kabinet niet alleen de Nederlandse natuur te beschadigen, maar ook een internationaal modderfiguur te slaan."

Bron: D66.nl

Lees ook:

03/02/2011 - Kierbesluit: 'Nederland moet EU-milieuwetgeving naleven'

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.