Vis & water

Sterrenrestaurants serveren volop bedreigde diersoort paling

7231
22 feb 2011

Ruim een derde van de sterrenrestaurants in Nederland serveert nog steeds de met uitsterven bedreigde paling. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Vandaag doet de stichting per brief een oproep aan de organisatie van Michelin om ook duurzaamheid op te nemen als criterium bij de beoordeling van de restaurants.

Zo stelt Wakker Dier voor dat restaurants geen sterren meer krijgen als ze bedreigde diersoorten serveren. Wakker Dier: “We moeten nu kiezen: verdwijnt de paling van de menukaart of voor altijd uit de zee? Michelin heeft veel invloed: als zij het willen, verdwijnt paling morgen al van de menukaarten.”

Terwijl de meeste supermarkten het afgelopen jaar al zijn gestopt met de verkoop van paling, lijken de sterrenrestaurants zich weinig van het lot van de diersoort aan te trekken: sinds vorig jaar is het percentage restaurants met paling op de kaart zelfs licht gestegen van 34% naar 37%.

Paling is bovendien omstreden vanwege de zeer dieronvriendelijke dodingmethode. Hoewel er sinds kort een snelle dodingmethode bestaat, wordt het dier nog vaak levend in een zoutbad gegooid, waardoor de slijmlaag wegbrandt: een doodstrijd die tot wel twintig minuten kan duren.

Bedreigde diersoort

Wakker Dier onderzocht de menukaarten van alle 98 sterrenrestaurants in Nederland. Daaruit bleek dat 37%1) van de restaurants paling nog op de menukaart heeft staan.

De situatie van de paling, die op de rode lijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) staat, is kritiek. Ook de glasaal (de larve van de paling) die wordt gevangen voor de kweek van paling in Nederland, is afkomstig van hetzelfde kritiek bedreigde bestand. Daarom is ook kweekpaling niet duurzaam te noemen.


Glasaal

Ook paling met een keurmerk dat door de palingsector zelf in het leven werd geroepen, of de nieuwe palingsoort die wordt ingevoerd uit Madagaskar, zijn niet duurzaam. In 2009 waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa verboden wordt, duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld.

In 2009 besloot de overheid om de palingvangst 2 maanden per jaar stil te leggen, tijdens het seizoen dat de paling naar de Sargassozee migreert om te paren.

Sportvisserij Nederland nam in 2008 al haar verantwoordelijkheid door een terugzetverplichting van paling in te stellen voor haar leden.

Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld. De nieuwste dodingmethode via elektrocutie, is ontwikkeld door onderzoekscentrum Imares en wordt sinds kort hier en daar gebruikt. Zo wordt de paling die gebruikt wordt tijdens het NK Palingroken, met deze nieuwe methode gedood.

1) 35 restaurants van 95 restaurants hebben paling op de menukaart staan. Van 3 restaurants was de menukaart niet beschikbaar. In april 2010 hadden 30 van de 91 sterrenrestaurants paling op de menukaart. Van 4 restaurants was de menukaart toen niet beschikbaar.

Bron: AllePersberichten.nl

-> Meer over de aalproblematiek in Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.