Vis & water

Beroepsvisser beboet voor ondermaatse snoekbaars

10317
24 feb 2011

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) verbaliseerden op vrijdag 18 februari in een haven aan het IJsselmeer een beroepsvisser omdat hij ondermaatse snoekbaars aan boord had.

Om de visstand op peil te houden, geldt voor diverse vissoorten een wettelijke minimummaat. Het is verboden vissen kleiner dan die minimummaat in bezit te hebben. Tijdens de controle bleek dat de visser tachtig pond snoekbaars aan boord had waarvan zeventig pond niet voldeed aan de minimale lengte van 42 centimeter.

Het vermoeden bestaat dat de schipper in eerste instantie meer ondermaatse vis aan boord had. Tijdens de controle gooide hij een hoeveelheid vis overboord. Aanleiding voor de controle waren meerdere meldingen uit het veld. De ondermaatse vis is in beslaggenomen.

Illegale visserij veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu. Vanwege de omvang van visstroperij op het IJsselmeer en in de wateren van Friesland en Zuid-Holland zijn al enige jaren Visstroperijteams actief. Met een structurele en forse aanpak wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig wordt altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 19.000 euro.

Visstroperij? Melden!

Erg belangrijk zijn informatie en meldingen van het publiek. Men kan daarom melding doen van (vermoedelijke) visstroperij. De nVWA is 24 uur per dag te bereiken via telefoonnummer (045) 546 62 30.

Bron: Voedsel en Warenautoriteit

Lees ook:

-> Meer over visstroperij melden

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.