Vis & water

Bedreigde haai geveild in Scheveningen

9961
24 aug 2011

Op de visafslag in Scheveningen is vorige week een ernstig bedreigde haringhaai geveild. De bijna drie meter lange en 135 kg zware haai werd gevangen in de Zuidelijke Noordzee en verkocht aan een vishandelaar uit Katwijk die het dier direct op het menu heeft geplaatst.

Sinds 2010 geldt er voor de hele Europese Unie een verbod op het vangen van haringhaaien. Vissers zijn verplicht als er onverhoeds toch een in hun netten beland de haai zo snel mogelijk terug te zetten. Aanlanden en verkopen is, ook als het dier al dood is, te allen tijde verboden.

“Wij zijn verbijsterd dat dit heeft kunnen gebeuren” zegt Irene Kingma, de Nederlandse coördinator van Shark Alliance. Te meer omdat het de tweede haringhaai is die in korte tijd op de visafslag werd aangeboden. “Dit verontrustende nieuws toont aan dat bescherming op internationaal en Europees niveau niets uithaalt als nationale handhaving te kort schiet. Dit prachtige dier is daar de dupe van geworden.”

De haringhaai (Lamna nasus) is een middelgrote haaiensoort (maximale lengte 3,5meter) die in koude wateren jaagt op kleine vissoorten. Deze haai kan tussen de 30 en 50 jaar oud worden en is pas met 20 jaar geslachtsrijp. In tegenstelling tot andere vissen leggen haringhaaien geen eieren, maar brengen na een draagtijd van 9 maanden levende jongen voort.


De haringhaai wordt ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. 

“De langzame groei en trage reproductie maken haringhaaien extreem gevoelig voor overbevissing” aldus Paddy Walker voorzitter van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. “Aan de foto te zien betrof het hier een volwassen vrouwtje wat het voorval nog tragischer maakt omdat de kans groot is dat ze zwanger was. De bedreigde staat van haringhaaien in de Noordzee maakt dat ieder volwassen vrouwtje van groot belang is om de soort in stand te houden. “

De Shark Alliance heeft eerder deze maand een petitie gestart waarin Europese visserijministers gevraagd wordt de beloften die zij in het Europese Actieplan voor Haaien gemaakt hebben na te komen. Hieronder valt ook de effectieve bescherming van bedreigde haaiensoorten. “Haaien vervullen als toppredators een essentiële rol in het gezond houden van de oceanen. Wij hopen dan ook dat iedereen in Europa ons helpt haaien in de toekomst te beschermen” aldus Irene Kingma

Sportvisserij Nederland doet in samenwerking met de Shark Alliance, Stichting De Noordzee, het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het Haaienactieplan onderzoek naar de haaiensoorten in de Noordzee. Belangrijkste doel is om meer kennis over de haaienvisserij, haaiensoorten en hun invloed op het ecosysteem van de Noordzee te vergaren. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om te komen tot een duurzame haaienvisserij.

Bron: persbericht Shark Alliance en Nederlandse Elasmobranchen Vereniging

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide