Vis & water

Onderzoek Dikkop-elrits Maastricht

8638
13 sep 2011

Bij onderzoek naar de exotische Dikkop-elritsen in Maastricht kon Sportvisserij Nederland geen bacterie genaamd Enteric Redmouth disease aantonen.

In juni dit jaar werden er door sportvissers enkele dikkop-elritsen (Pimephales promelas) aangetroffen in de Dousbergvijver in Maastricht. Deze exoot uit Noord-Amerika wordt soms via aquariumhouders in het ‘wild’ uitgezet. Het visje is in de aquarium handel bekend als de goudelrits. Sportvisserij Nederland adviseert om nooit vissen te verplaatsen tussen verschillende wateren of uit eigen vijvers of aquaria los te laten. De dikkop-elrits kan een bacterie genaamd de Enteric Redmouth Disease bij zich dragen die schadelijk kan zijn voor aal, salmoniden en karperachtigen. Massale vissterfte kan het gevolg zijn. Sportvisserij Nederland heeft met hulp van Sportvisserij Limburg en de Vereniging Visstandvereniging Maas (VVM) een bevissing uitgevoerd in de Dousbergvijver. Hierbij zijn geen dikkop-elritsen aangetroffen, wat niet uitsluit dat ze er niet zaten. In een nabijgelegen water zijn ze wel gevangen en voor analyse naar het laboratorium Vis- en Schelpdierziekten in Lelystad gebracht. Onderzoek wees uit dat de aangeleverde vissen de gevreesde bacterie niet bij zich droegen. Het is echter niet zeker dat alle vissen in de vijver vrij zijn van de betreffende bacterie. Er is nog geen duidelijkheid of de gemeente en het waterschap overgaan tot een ruiming van de vijver(s) zoals eerder in Neede het geval was.

eerdere berichten over de dikkop-elrits:
- Sportvisser signaleerd gevaarlijke exotische vissoort
- Bestrijding exotische vis

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.