Vis & water

Inzet op Iers zeebaarsmodel

7486
12 nov 2011

De zeebaars is een hele belangrijke vissoort voor de zoute sportvisserij. Om recht te doen aan die status, opteert Sportvisserij Nederland voor een variant op het Ierse zeebaarsbeheerplan. Hierin staat de zeebaars centraal voor de sportvisserij en is nog slechts ruimte voor een kleinschalige, duurzame beroepsvisserij.

Foto: De zeebaars speelt een steeds grotere rol binnen de Nederlandse kustvisserij (Joran Bal)

De sportvisserij op zeebaars in ons land is booming. Veel sportvissers zijn in de ban van deze magnifieke en sterke vis en specialiseren zich steeds meer en verder in deze visserij. Hiermee volgt Nederland de trend die zichtbaar is in onder meer Ierland. Daar komen sportvissers van heinde en verre naar toe om op zeebaars te vissen.

Deze tak van hengelsport vertegenwoordigt een economische waarde voor de Ierse toeristische sector van minimaal 8 miljoen euro. Een bedrag dat samen met het economisch belang van de hengelsportsector nog hoger uitvalt en ieder jaar groter wordt. Ter vergelijking: in Engeland en Wales bedraagt de waarde van de commerciële aanvoer van de zeebaars als consumptievis slechts zo’n 3,5 miljoen euro.


In Ierland is de zeebaars al jaren – en met groot succes – exclusief voor de sportvisserij.

Succesverhaal

Dit succesverhaal uit Ierland is niet zomaar tot stand gekomen. Pas nadat de beroepsmatige visserij op zeebaars de Ierse bestanden in de jaren ’80 zover had uitgeput dat de aan de zeebaarsvisserij verbonden bedrijvigheid langs de kust terugliep, werden er in 1990 maatregelen genomen door de overheid. Er kwam een commercieel aanvoerverbod en werd een zogenaamde ‘baglimit’ van twee zeebaarzen (voor eigen consumptie) per dag ingesteld voor sportvissers.

Sindsdien heeft de zeebaarsstand in Ierse wateren zich hersteld en floreert de sportvisserij op zeebaars – en de daaraan verbonden economische sectoren – nu weer volop.

Beheerplan

Het Ierse zeebaarsbeheerplan fungeert als voorbeeld van hoe Sportvisserij Nederland de zeebaarsvisserij in ons land – die in 2006, toen de ‘zeebaarsbom’ nog los moest barsten, al een economische waarde van bijna 16 miljoen euro vertegenwoordigde – vorm wil gaan geven. In aanvulling op dit model zou er in Nederland nog ruimte zijn voor het behoud van een kleinschalige, duurzame, commerciële visserij. Dit om de aanvoer van deze vissoort naar de horeca niet in handen van de illegale handel te drijven.

Voor de gespecialiseerde boomkorvisserij op zeebaars is in dit scenario echter geen plaats meer. Het voorstel om een variant van het Ierse zeebaarsplan in ons land te introduceren, zal in de komende periode onder de aandacht worden gebracht van beleidsmakers en de politiek.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.