Vis & water

Beroepsvisser vist met illegale fuiken

8307
07 nov 2011

Op het kanaal `de Gouwe' bij Gouda heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) een beroepsvisser betrapt op het illegaal vangen van paling met verboden visfuiken. De nVWA voerde de actie uit in samenwerking met opsporingsambtenaren van Sportvisserij Nederland en politie Hollands-Midden.

Illegale visserij veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu. Vanwege de omvang van visstroperij op het IJsselmeer en in de wateren van Friesland en Zuid-Holland zijn al enige jaren Visstroperijteams actief. Zij proberen met een structurele en forse aanpak de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig wordt altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 19.000 euro.

Er zijn zes illegale fuiken aangetroffen bij de beroepsvisser. De fuiken hadden niet de verplichte ringetjes waarmee kleine palingen kunnen ontsnappen. Hij gebruikte deze fuiken om illegaal paling te vangen in de zogenoemde gesloten periode die loopt van september tot en met november. Vissers mogen in deze periode wel op wolhandkrab vissen met aangepaste fuiken, zodat de paling kan ontsnappen. Ook moeten ze hiervoor een speciale vergunning aanvragen.

Bron: nieuwe Voedsel en Warenautoriteit

-> Alles over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.