Vis & water

Elftenkwekerij Duitsland geopend

6023
14 jun 2012

Afgelopen woensdag is er een kwekerij voor elften geopend in Asslar (deelstaat Hessen in Duitsland).

Naast het laten uitkomen van de eieren tot larf en deze opkweken tot circa 3 centimeter voor uitzet in de Rijn, kunnen op deze kwekerij ook ouderdieren gehouden worden. Het houden van ouderdieren heeft als voordeel dat er geen vissen (of althans veel minder) uit het wild onttrokken hoeven te worden.

De enige levensvatbare populatie elften zit nog in het Gironde stroomgebied nabij Bordeaux. Ook deze populatie staat de laatste jaren sterk onder druk door onbekende oorzaken.

Door de Staatssekretaris van de deelstaat Hessen, Dhr. M. Weinmeister werden de circa 70 genodigden verwelkomt. Ook de Poller Maigelog en zijn vrouw waren aanwezig. De Poller Maigelog is een soort gilde die de traditie van meivisvangst en verkoop in ere houdt. Na de staatssekretaris kwamen nog een aantal hooggeplaatste regeringsvertegenwoordigers aan het woord. Zij roemden o.a. de samenwerking tussen de Duitse deelstaten, de internationale samenwerking en het bijzondere karakter van dit EU Life project.

De bouw van het kweekcentrum is ook bijzonder te noemen, in de energiebehoefte van de kwekerij wordt voorzien door de afvalverwerkingsinstallatie op het terrein waar de kwekerij is gebouwd. De elftenlarven hebben graag warm water van circa 24 graden en de ouderdieren hebben graag water van circa 20 tot 22 graden. In de kwekerij staat 3 bakken met elk een inhoud van 9000 liter voor de kwek van de larven en het houden van de ouderdieren.

Vanwege de lage vangsten in Frankrijk zijn nog geen ouderdieren gearriveerd in de kwekerij. Maar de projectleider, dhr A. Scharbert heeft goede hoop dat ze een dezer dagen wel komen. Vanwege het koude voorjaar is de paaitrek waarschijnlijk wat later dan in andere jaren, aldus Scharbert.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.