Vis & water

Meer schol en haring

5339
07 aug 2012

Dankzij de afgenomen visserijdruk zit er meer schol en haring in de Noordzee. Dit concludeert de Internationale Raad voor Onderzoek van de Zee (ICES) in haar jaarlijks advies aan de Europese raad van visserijministers.

Volgens de ICES hebben schol en haring geprofiteerd van de afgenomen visserijdruk in de Noordzee. De sanering van een deel van de kottervloot heeft dus een aanwijsbaar positief effect op de visstand. Deze duidelijke relatie tussen visserij-inspanning en de grootte van visbestanden is een voorbeeld voor andere visserijen en vissoorten waar het momenteel niet goed mee gaat.

Een goed voorbeeld daarvan is de kabeljauw in vooral de zuidelijke Noordzee. Om het bestand zo snel mogelijk weer binnen veilige biologische grenzen te krijgen, adviseert de ICES om de vangst volledig stop te zetten. Voor wat betreft de zeebaars overweegt de Europese Commissie om een TAC en quota systeem in te stellen. De aanlandingen van deze vis stijgen dermate sterk dat ook het bestand van deze soort in gevaar dreigt te komen.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.