Vis & water

Nederlandse heren en dames op koers voor goud

6920
18 okt 2012

De Nederlandse heren en dames kenden vandaag een uiterst succesvolle dag tijdens het WK Kustvissen in Zeeland. De heren pakten voor de derde dag op rij een tweede plek in het landenklassement waardoor ze in het tussenklassement aan de leiding gaan. Ook de dames hebben een groot gat met de concurrentie geslagen door overtuigend eerste te worden. Net als de mannen gaan zij aan de leiding in het landenklassement.

Op bijgaande foto de winnaar van vandaag: Jan Hennekam.

De Nederlandse teams profiteerden vandaag van de gunstige weersomstandigheden.
De wind nam verder in kracht af (kracht 2-3) waardoor de Nederlandse heren met gemak over de 140 meter konden gooien. Door de zuidelijke wind was het alles behalve koud met gemiddeld zo’n 15 graden. Daarbij was het overwegend bewolkt en viel af en toe wat lichte regen.

Succesvol
Het mannenteam was op meerdere fronten succesvol. Zo was er niet alleen de tweede plek in het landenklassement, Jan Hennekam werd dagwinnaar en Hendrik Jan Polhuijs pakte een 1 in zijn vak waardoor hij in de leiding gaat in het individuele klassement. Door de gunstige weersomstandigheden gooiden de mannen van bondscoach Frank van Schilt makkelijk over een kleirand waar de vis te vinden was. Er werd met name wijting, tong en steenbolk gevangen. Frank van Schilt blikt met een goed gevoel terug op de derde wedstrijddag. “We hebben het als team heel goed gedaan vandaag. We hebben echt gepiekt, maar zijn nog altijd niet veilig. Het verschil bedraagt 6 punten met Wales en Italië. Een slechte dag kunnen we ons dus niet permitteren morgen. We zullen aan de bak moeten.”

Vol in de aanval
Aan een verdedigende tactiek wil Van Schilt absoluut niet denken. “Het is nog geen gelopen race. Het doel is om zoveel mogelijk vis te vangen, daar is iedereen zich binnen het team bewust van.” Morgen is de allesbeslissende wedstrijd. “Het wordt een spannende finaledag. In principe hebben we een aardige marge opgebouwd, maar een grote misstap kunnen we ons niet veroorloven. De weersomstandigheden zijn bovendien ook in het voordeel van andere landen. De wind valt bijna helemaal weg waardoor ook andere landen verre afstanden kunnen gooien. Wij zijn juist sterk in het ver gooien tegen de wind in, waar andere landen het vaak moeten afleggen. We gaan vanavond vroeg slapen om er morgen vol tegenaan te gaan!”

Constante factor
Ook bij de dames blijft het spannend, al hebben zij net als de heren een redelijk groot gat geslagen met de concurrentie. Bondscoach Benny Wijnings is trots op de manier waarop zijn team vandaag gevist heeft. “We hebben als collectief heel goed gevist vandaag. Er was weliswaar niemand met een 1, het was over de hele linie heel constant. De dames hebben hun uiterste best gedaan en dat heeft tot een mooi eindresultaat geleid.” Hoewel er een flink gat met de concurrentie is geslagen, rekent de bondscoach zich nog niet rijk. “Ik houd nog een slag om de arm. De omstandigheden zijn heel wisselend en de prijzen worden pas uitgereikt op de finishlijn. Wij gaan er morgen tegenaan in Zoutelande.”

Dat de laatste wedstrijd bij de dames in Zoutelande wordt gevist, vindt hij een voordeel. “Ik had vooraf gedacht om daar het verschil te kunnen maken. Dat verschil hebben we vandaag al gemaakt. Het is nu zaak om de wedstrijd goed uit te vissen.”
In het individuele klassement wordt het morgen een spannende dag voor Christel Verhage. Na een teleurstellende wedstrijd gisteren herpakte ze zich vandaag goed op de stranden van Domburg. In het tussenklassement individueel staat ze momenteel vijfde.

Finaledag

Morgen is de grote finale en worden de podiumplekken verdeeld. Het belooft daarbij prachtig weer te worden met hoge temperaturen, waarmee de naam "Zeeuwse Rivièra" eer wordt aangedaan. De wedstrijd start een uur eerder dan de aflopen dagen, t.w. om 09.30 uur en duurt tot 13.30 uur. De heren vissen hun laatste wedstrijd aan de Baaiweg in Domburg (golfbaan), terwijl de dames neerstrijken op de stranden van Zoutelande (Kustlicht). Mis het niet en zie de top van de wereld nog één keer schitteren in eigen land!

Graag daarbij een veilige afstand tot de deelnemers houden (minimaal 30 meter).

Klik hier voor de pagina met alle uitslagen

Klik hier voor een film op Omroep ZeelandEr zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide