Vis & water

Roofdieren beïnvloeden migratie van vissen

5462
04 mrt 2013

Het verhuizen naar een overwinteringsplek verlaagt de kans dat vissen opgegeten worden.

Biologen publiceren het vernieuwende onderzoek vorige week in Biology Letters. De impact van roofdieren op de migratie van een diersoort is lastig te meten, en daardoor was er weinig over bekend.

Na een grootschalig veldonderzoek in Scandinavië kunnen onderzoekers daar nu wel iets over zeggen. Ze bestudeerden daarvoor blankvoorns, een algemene zoetwatervis, en aalscholvers, die op deze vissen jagen.

Blankvoorns die meer migreren hebben een kleinere kans opgegeten te worden door aalscholvers dan hun honkvaste soortgenoten.

Verschil

Blankvoorns leven gewoonlijk in meren, maar verhuizen in de winter vaak richting stroompjes. Er is echter wel verschil tussen hoe ver en hoe lang de vissen in de stroompjes verblijven, en dat biedt mogelijkheden voor een vergelijkend onderzoek tussen de vissen met verschillend migratiegedrag.

De biologen gaven tweeduizend blankvoorns in twee meertjes zendertjes en volgden hen vier jaar lang. Het bleek dat hoe langer de vis ’s winters in het meer verbleef, hoe meer kans hij had opgegeten te worden door een aalscholver.

De resultaten onderschrijven het opkomende idee dat roofdieren ook een oorzaak kunnen zijn voor de migratie van dieren, in plaats van dat de jagers alleen op korte termijn het gedrag van dieren bepalen.

Bron: Nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide