Vis & water

Primeur ‘cat-flap’ maakt vismigratie mogelijk

6806
19 jun 2013

Zeegemaal Noordpolderzijl, gelegen in Noord-Groningen, wordt in opdracht van het waterschap Noorderzijlvest passeerbaar gemaakt voor migrerende vissen. In juni 2013 vinden de afrondende werkzaamheden plaats.

Op vrijdag 14 juni 2013 wordt een innovatieve visvriendelijke klep in het gemaal in werking gesteld. De toepassing van deze zogenaamde ‘cat flap' is uniek in Nederland.

Ruim baan voor vissen

In opdracht van het waterschap Noorderzijlvest ontwierp Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud in 2012 vispassages voor onder ander de zeegemalen Spijksterpompen, De Drie Delfzijlen en Noordpolderzijl. Met behulp van deze gemalen reguleert het waterschap de waterstand in Noord-Groningen. De gemalen vormen echter onneembare hindernissen voor vissoorten die van zout naar zoet water willen zwemmen of andersom. In het kader van het Waddenfondsproject Ruim Baan voor Vissen en mede gefinancierd door Rijkswaterstaat worden de drie gemalen uitgerust met een vispassage.

Unieke toepassing

De ‘cat flap' zorgt voor een zoete lokstroom die de vissen de weg wijst naar de Groningse binnenwaterenDe aanpassing in Noordpolderzijl is inmiddels klaar. Engelse visdeskundigen stonden aan de basis van de innovatieve vispassage die zijn primeur in Nederland beleeft.

De schuiven in het zeegemaal worden nu zo bestuurd dat er een sluis voor vissen ontstaat. Hierin bevindt zich de ‘cat flap' die zorgt voor een zoete lokstroom die de vissen de weg wijst naar de Groningse binnenwateren. De flap zorgt er ook voor dat er dagelijks over een langere periode vismigratie kan plaatsvinden.

Monitoring werking

Het is de eerste keer dat een dergelijke techniek in Nederland wordt toegepast. Waterschap Noorderzijlvest volgt de werking van het systeem de komende twee jaren op de voet. Hieruit zal blijken of de ‘cat flap' ook voor andere locaties langs de Nederlandse kust een belangrijke toepassing kan zijn.

Noorderlijke samenwerking

De gemalen worden passeerbaar gemaakt in het kader van het Waddenfondsproject ‘Ruim Baan voor Vissen'. Binnen Ruim Baan voor Vissen werken de vier noordelijke waterschappen samen aan het passeerbaar maken van gemalen, stuwen en sluizen. Naast het opheffen van fysieke barrières en het uitvoeren van onderzoeken en monitoring streven de waterschappen er naar om de opgedane kennis te delen en draagvlak voor vismigratie en maatregelen te vergroten.

Bron: Waterschap Noorderzijlvest

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.