Vis & water

Kabeljauw verandert genetisch door visserij

5662
17 jul 2013

Visvangst kan leiden tot evolutionaire genetische veranderingen bij kabeljauw, waardoor de vissen sneller groeien en eerder geslachtsrijp zijn. Dat meldt de universiteit van Wageningen dinsdag.

Goed management van de visvangst kan er voor zorgen dat daardoor ook de opbrengst voor de vissers stijgen. Is de vangstdruk echter te hoog, dan werken genetische veranderingen juist negatief en treden economische verliezen op.

Overbevissing

De overbevissing van onze oceanen is om verschillende redenen zorgwekkend. Wetenschappers wereldwijd vragen zich af of de hoeveelheden gevangen vis in het verleden groot genoeg was om dit soort veranderingen te veroorzaken.

"Op dit moment wordt in beheersplannen voor de visserij geen rekening gehouden met de evolutionaire effecten van bevissing," zegt Andries Richter, die aan deze studie heeft meegewerkt als deel van zijn promotieonderzoek.

De sleutel van goed visserijbeheer ligt volgens de onderzoekers in lage vangstdruk, onafhankelijk van de effecten van evolutie. Overheden moeten wel bedenken dat dit onderzoek alleen geldt voor kabeljauw, zegt Richter. "Kabeljauw is natuurlijk maar één specifieke soort. Voor andere soorten zou het makkelijk anders kunnen zijn. En we weten echt nog heel weinig over de gevolgen voor het hele ecosysteem."

Andere invloeden

De wetenschappers wilden weten of de visvangst een positief of negatief effect heeft op de inkomsten van de vissers. De grootste uitdaging in het beantwoorden van de vraag is het feit dat de groei en voortplanting van vissen niet alleen wordt bepaald door hun genetische code, hun DNA, maar ook door hun omgeving.

Die omgeving, de zee en de oceaan, verandert voortdurend. Dat maakt het lastig de effecten van de genetische veranderingen en de effecten van en omgevingsveranderingen uit elkaar te halen. Om dit probleem op te lossen hebben de onderzoekers een gedetailleerd computermodel opgesteld voor de populatie Noordoost Arctische kabeljauw, op dit moment de grootse populatie in de wereld.

De kneep zit hem erin dat er twee versies van het model zijn gemaakt, één waarin alleen veranderingen in de omgeving worden bekeken en één waarin ook genetische veranderingen in het model zijn meegenomen.

Te jong gevangen

De onderzoekers ontdekten dat zelfs een heel kleine vangstdruk al genetische veranderingen kan veroorzaken, waardoor de kabeljouw sneller groeit en zich eerder voortplant. Dat is positief, omdat het zorgt voor meer nageslacht. Maar als de vangstdruk te hoog wordt, slaat dat in het tegendeel om en zijn de economische effecten negatief. De reden is dat door de veel snellere groei de vissen al op heel jonge leeftijd worden gevangen, nog voordat ze zich hebben kunnen voortplanten.

Bron: Nieuws.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.