Vis & water

Sharkatag dag 1: haaien in de boot!

6794
07 aug 2013

Met ruim 20 gevlekte gladde haaien mag de eerste dag van Sharkatag 2013 een succes worden genoemd. Dit driedaagse haaienvisevenement – georganiseerd door Sportvisserij Nederland – staat volledig in het teken van ‘catch, tag & release’: met zijn allen zoveel mogelijk haaien vangen, van een merkje voorzien en weer netjes terugzetten.

Vanwege het onstuimige weer en dito golfslag, zijn de elf deelnemende boten en hun ruim 100 opvarende deelnemers (waaronder politici en andere vips) vandaag dicht onder de Zeeuwse kust gebleven. Met de Neeltje Jans nog in zicht vingen zij in totaal ruim 20 gevlekte gladde haaien; de meest voorkomende haaiensoort langs de Nederlandse kust. Daarnaast werd er door een van de deelnemers ook een pijlstaartrog van 83 cm lengte gevangen.

De weersverwachting voor donderdag en vrijdag – dag 2 en 3 van dit spraakmakende evenement – ziet er aanzienlijk beter uit, waardoor er dan verder uit de kust zal kunnen worden gevist. De verwachting is dat er dan nog aanzienlijk meer haaien (tijdelijk) boven water zullen komen.

Er is nog weinig bekend over de verspreiding van haaien in EU-wateren; vooral hun migratieroutes en de omvang van de populatie vormen een mysterie. Het evenement Sharkatag helpt via vangsten van sportvissers mee om populaties van haaien in kaart te brengen en te waarborgen voor de toekomst.

Het Sharkatag-concept (in 2012 vond de eerste editie plaats) wordt enthousiast ontvangen door de deelnemers en de schippers van charterboten die betrokken zijn bij het reeds bestaande haaienmerkproject van Sportvisserij Nederland en IMARES. Samen zullen deze vrijwilligers meehelpen om de broodnodige gegevens te verzamelen over de haaienpopulaties in de Noordzee.

Sharkatag vindt plaats volgens de volgende richtlijnen:
• Sharkatag is geen wedstrijd.
• Alle haaien worden levend teruggezet.
• Alle vissers volgen een speciale gedragscode ‘omgang met haaien’.
• Alle schippers van deelnemende charterboten hebben een cursus haaienmerken gevolgd via IMARES.

Kijk voor meer informatie over Sharkatag 2013 en het onderzoek naar de Noordzeehaaien op www.haairog.nl. En blijf de komende dagen via www.sportvisserijnederland.nl op de hoogte van de vangsten op donderdag 8 en vrijdag 9 augustus. Wordt vervolgd.Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide