Vis & water

Diepzeevissen bevatten meer kwik

6530
27 aug 2013

Vissen die hun voedsel dieper in de oceaan zoeken, hebben meer kwik in hun lijf dan vissen die aan het oppervlak foerageren. Dat komt omdat organisch kwik in goed verlicht oceaanwater wordt afgebroken, terwijl het dieper in de oceaan door anaerobe organismen net wordt geproduceerd.

Kwik komt in de atmosfeer door verbranding van vooral afval en fossiele brandstoffen (voornamelijk steenkool). Dat anorganische kwik slaat neer in de oceanen, waar anaerobe organismen het verwerken tot methylkwik, de organische variant. Dat accumuleert vervolgens in de voedselketen: van bacteriën naar plankton, naar grote ongewervelden, en van daar naar grotere vissen en uiteindelijk ook naar ons bord.

-> Lees het hele bericht op EOS Wetenschap

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.