Vis & water

Vissende vrouwen zijn van harte welkom

10193
02 sep 2013

Sportvisserij Nederland distantieert zich met klem van visserijvereniging De Hoop uit Woudrichem die vrouwen weigert als lid. Vrouwen zijn juist meer dan welkom bij de hengelsportverenigingen die bij Sportvisserij Nederland zijn aangesloten.

De sportvisserij zit in de lift en geniet ook onder vrouwen een steeds grotere populariteit. Inmiddels telt ons land 300.000 vissende vrouwen, waarvan 30.000 zijn aangesloten bij een hengelsportvereniging en de VISpas hebben. Onder deze groep sportvissers – die gestaag groeit – bevinden zich opvallend veel getalenteerde karper-, zee-, vlieg- en wedstrijdvissers. Wat de laatste categorie betreft hoort het Nederlandse damesteam zelfs tot de wereldtop.

Sportvissen geniet onder vrouwen een steeds grotere populariteit.

Geen typische mannensport

Wat vissen betreft doen de dames overigens zeker niet onder voor de heren. Zo viste topvisser en wedstrijdcoryfee Anja Groot onlangs mee met het Nederlands Kampioenschap voor heren en behaalde zij daarbij knap de derde plaats. Ook vrouwelijke karpervissers weten regelmatig de grootste karpers te vangen en onder de groep jeugdvissers scoren de meiden vaak beter dan de jongens. Vissen is dus geen typische mannensport, zoals vaak nog wordt gedacht.

Vrouwen doen met vissen zeker niet onder voor mannen.

Beroepsvissersvereniging

Visserijvereniging De Hoop uit Woudrichem die weigert vrouwen als lid aan te nemen, is overigens een niet bij Sportvisserij Nederland aangesloten beroepsvissersvereniging met zogenoemde ‘Heerlijke rechten’. Dit is een ouderwets visrechtensysteem dat haaks staat op het streven van Sportvisserij Nederland om al het viswater in Nederland voor iedereen met een VISpas toegankelijk en bevisbaar te maken.

Deze kwestie is ook volop door de media opgepikt. Zo besteedt Hart van Nederland in haar uitzending van vanavond om 22.30 uur aandacht aan de zaak en wordt er morgenochtend om 09.45 uur over gesproken in 'Goedemorgen Nederland' op radio 1.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide