Vis & water

Nieuwe VISwijzer: met verantwoorde kweekvis én meer Nederlandse MSC vis

7582
16 sep 2013

Stichting De Noordzee (SDN) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) lanceerden vorige week de zevende versie van de VISwijzer; de lijst waarmee consumenten sinds 2004 een keuze kunnen maken voor verantwoorde vis.

Nieuw is de toevoeging van het ASC-keurmerk voor kweekvis op de VISwijzer. Opmerkelijk is verder dat makreel uit de MSC kolom is verdwenen en nu in de oranje kolom van Tweede Keus staat.

De VISwijzer kende voorheen alleen de blauwe kolom voor het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis. Nu is daar het ASC-keurmerk voor verantwoorde kweekvis aan toegevoegd. Het ASC-keurmerk dat sinds vorig jaar in de winkels ligt, geeft consumenten de garantie dat vis is gekweekt met oog voor mens en natuur. Vooralsnog staan alleen tilapia en pangasius met ASC-keurmerk op de lijst. Populaire kweekvissen als forel, zalm en garnaal volgen naar verwachting later.

Verantwoorde zeebaars, oesters, kokkels en mesheften

Er is ook goed nieuws met betrekking tot duurzaam wild gevangen vis en schelpdieren met MSC-keurmerk op de VISwijzer. Naast tong, schol, haring en mosselen, staan er nu ook MSC-gecertificeerde zeebaars, oesters, kokkels en mesheften uit Nederland op. Voor wat betreft de zeebaars is het wel even opletten. Die staat voor de bodemtrawlvisserij namelijk in het rood op de Viswijzer. En ook voor de aquacultuur is dat het geval; dit vanwege de negatieve milieueffecten van kooicultures. Rood betekent 'liever niet' kopen.

Voor de kieuwnetvisserij staat de zeebaars nog op oranje (tweede keuze) en voor handlijn (hengel) visserij in het groen (prima keuze). Bij die laatste methode kan ondermaatse vis kan levend terug en datzelfde geldt voor bijvangsten. Bij kieuwnetvisserij is dat meestal niet zo. Wat Sportvisserij Nederland betreft had de Viswijzerscore voor zeebaars nog wat meer richting oranje kunnen op schuiven. Om daarmee aan te geven dat het zeebaarsbeheer tekort schiet en als aansporing daar op korte termijn wat aan te doen.

Makreel in het oranje

Het MSC certificaat van de internationale visserij op Noordoost-Atlantische makreel is in maart 2012 opgeschort. Dus mag de vis het keurmerk niet meer dragen. Het certificaat is ingetrokken, omdat Europa, IJsland en de Faeröer niet tot een goede verdeling van de vangstquota konden komen. Hierdoor is er de afgelopen seizoenen te zwaar gevist op makreel: vissers vingen gezamenlijk 40 tot 70% meer dan er door wetenschappers is geadviseerd. Vanwege deze te zware visserij, en omdat er na drie jaar onderhandelen nog steeds geen oplossing voor de verdeling van de vangstrechten in zicht is, zakt de makreel naar oranje.

Bewuste Visweek

De nieuwe VISwijzer komt uit tijdens de eerste Bewuste Visweek waar vrijwel alle supermarkten aan deelnemen. Het Wereld Natuur Fonds, de keurmerken MSC en ASC en de supermarkten stimuleren consumenten in de winkels om in het visschap een bewuste keuze te maken.

De nieuwe VISwijzer is te downloaden op www.goedevis.nl en is beschikbaar als app voor iPhone en Android.

Bron: Stichting De Noordzee


Noot van de redactie:

De zeebaars staat voor de bodemtrawlvisserij in het rood op de Viswijzer. En ook voor de aquacultuur is dat het geval vanwege de negatieve milieueffecten van kooicultures. Rood betekent "liever niet" (kopen, eten). Voor kieuwnetvisserij staat de zeebaars nog op oranje (tweede keuze) en voor handlijn (hengel) visserij in het groen (prima keuze).

Dat hengelvisserij een betere manier is om zeebaars commercieel te bevissen, daar zijn wij het mee eens. Ondermaatse vis kan levend terug en datzelfde geldt voor bijvangsten. Bij kieuwnetvisserij is dat meestal niet zo.

Als het aan ons had gelegen had de Viswijzerscore voor zeebaars nog wat meer richting oranje kunnen op schuiven. Om daarmee aan te geven dat het zeebaarsbeheer tekort schiet en als aansporing daar op korte termijn wat aan te doen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.