Vis & water

Vis teruggooien wordt strafbaar

9615
11 dec 2013

BRUSSEL - Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), inclusief maatregelen tegen overbevissing en een verbod op het teruggooien van bijvangst in zee, is in plenaire stemming op dinsdag aangenomen door het Europees Parlement.

Ook zorgen voorschriften voor etiketten voor duidelijkere informatie voor de consument. De nieuwe wetgeving die voor een duurzame visserij moet zorgen, zal per begin 2014 in werking treden.

“De hervorming pakt het grootste probleem van het GVB aan: overbevissing. De Raad is hierdoor gedwongen duurzaam te handelen wanneer het over visquota gaat”, zei rapporteur Ulrike Rodust (S&D, DE).Vissers moeten de “maximale duurzame opbrengst” respecteren. Dat houdt in dat ze niet meer mogen vangen dan de visstand binnen een jaar opnieuw kan aangroeien. Het doel is om het aantal vis in de zee boven dat niveau te houden.

Europese vissers die een deel van hun vangst teruggooien, zijn vanaf 2015 strafbaar. Het Europees Parlement stemde vandaag voor een nieuw visserijbeleid dat deze beperkingen in fases wordt ingevoerd. Hiermee komt de Europese wetgeving in lijn met de wetgeving van Noorwegen waar het teruggooien van vissen al langere tijd is verboden. Volgens Europese cijfers wordt nu een kwart van de vangst teruggegooid, waarvan een groot deel het niet overleeft.

Elektronisch controlesysteem

Om naleving van het verbod te kunnen controleren, moeten lidstaten een elektronisch systeem opzetten dat de visvangst op afstand in de gaten houdt. Zo moeten schepen langer dan 12 meter worden uitgerust met een gesloten tv-circuit, GPS en zendapparatuur. Het Parlement wil dat hiervoor een financiële bijdrage uit het Europese Visserijfonds worden vrijgemaakt.

De nieuwe maatregel geldt voor alle landen die visrechten hebben op het Skagerak: Duitsland, België, Nederland, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Schadelijke vorm van diepzeevissen blijft toegestaan

Het afgrazen van de diepzeebodem met sleepnetten blijft toegestaan. Een verbod op deze schadelijke manier van vissen haalde het gister niet in het Europees Parlement in Straatsburg.

Vissen met sleepnetten zorgt voor enorme schade aan het kwetsbare diepzeeleven, dat maar langzaam herstelt, zeggen milieuactivisten. Toch willen Frankrijk en Spanje niets weten van een verbod. Het zijn dan ook vooral Franse en Spaanse trawlers die met sleepnetten de zeebodem voor de Ierse en Schotse kust bevissen.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk binnen twee jaar stoppen met het schadelijke diepzeevissen. Dat vond de visserijcommissie van het parlement te ver gaan. Zij wilde alleen een verbod in gebieden die bekend staan als 'bijzonder kwestbaar'. Dit compromis vond vooral steun bij de conservatieve en socialistische fracties. Zij denken met het akkoord zowel het milieu als de vissers te beschermen.

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout ziet in het voorstel vooral de invloed van de Europese visserijlobby. "Ik moet constateren dat de lobby van de grootschalige visserij zo machtig is, dat mijn collega-parlementariërs de diepzeebodem niet willen beschermen."

Bron: Trouw, Noordkopnieuws, BNR Nieuwsradio

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.