Vis & water

Witte haai kan meer dan zeventig jaar oud worden

7707
09 jan 2014

Witte haaien kunnen wel zeventig jaar oud worden. Dat is veel ouder dan eerder gedacht.

Met een nieuwe onderzoekstechniek hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond dat mannelijke witte haaien bijna net zo oud kunnen worden als mensen.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat de witte haai maar zo'n 23 jaar kon worden. Maar met een nieuwe techniek hebben de wetenschappers veel hogere leeftijden onder haaien gevonden. De oudste vrouwelijk haai van het onderzoek, bleek 40 jaar, de oudste mannelijk haai was maar liefst 73.

Om de leeftijd van haaien vast te stellen tellen biologen een soort jaarringen in de wervels van de dieren. Maar de afzonderlijke ringen zijn niet eenvoudig te onderscheiden.

Vruchtbaar

De onderzoekers hebben nu gebruik gemaakt van de afzetting van een koolstofisotoop, veroorzaakt door tests met kernbommen in de jaren vijftig en zestig. De koolstof kwam in de oceaan en in het weefsel van de haaien terecht en markeert zo een specifiek moment in de tijd.

De ontdekking is belangrijk voor het behoud van de witte haai. Volgens de onderzoekers hebben de dieren meer tijd nodig om volwassen en vruchtbaar te worden. Hierdoor is een populatie kwetsbaarder voor invloeden van de mens, zoals visserij en milieuvervuiling, dan aanvankelijk gedacht.

Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in Plos One.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide