Vis & water

In de WK-Junioren-spotlights: Johan Bakkernes, Collin Besseling en Youri van Lieshout

6100
24 jun 2014

In de derde volle week van juli start het WK Junioren Zoetwatervissen in Assen. Leeftijdscategorieën U14, U18 en U23 zullen acte de présence geven aan de waterkant, waarbij Nederland in iedere categorie vertegenwoordigd is. Om de supporters alvast kennis te laten maken met de Oranje-helden van deze zomer, die met de vaste stok of matchhengel ten strijde trekken, zet Sportvisserij Nederland wekelijks deelnemers in de schijnwerpers. Dit keer is het de beurt aan Johan Bakkernes, Collin Besseling en Youri van Lieshout. Allen uitkomend in de jongste categorie (U14) die nieuw in het leven is geroepen voor dit evenement.

Met Nico Bakkernes als oom, kan neefje Johan natuurlijk niet achterblijven. Aan de hand van zijn grote voorbeeld ging hij menigmaal mee naar de waterkant om zijn hengel uit te werpen. Inmiddels is de jonge inwoner van Woudenberg zelf een topvisser in wording. Hij viel direct op tijdens de selectiedagen en werd uiteindelijk gekozen voor het U14 team. “Ik vis graag met de vaste stok op brasem, de dikste die ik ooit ving was tweeënhalve kilo”, vertelt Bakkernes over zijn viskunsten. Dat hij dit aardig onder de knie heeft bewees hij in 2013 toen hij zowel federatief als Nederlands kampioen werd.

Johan Bakkernes

Met Collin Besseling in de gelederen staat Nederland garant voor eremetaal zo lijkt het. De junior heeft patent op het bestijgen van het podium. Bij drie pogingen tijdens federatieve kampioenschappen stond hij even zo vaak met een medaille om zijn nek. De teller staat op eenmaal zilver en tweemaal goud, kan Besseling dit aantal uitbreiden tijdens het WK? “De federatiekampioenschappen vond ik al een bijzondere ervaring, ik ben erg benieuwd naar het WK”, blikt de telg – die al aardig wat noemenswaardige vangsten op zijn naam heeft staan – vooruit. “Mijn grootste vis was een spiegelkarper van dertien kilo. Dat was de tweede grote vis in mijn leven!” Hopelijk kan hij dit kunstje herhalen in Oranjetricot.

Collin Besseling

Last but not least. Youri van Lieshout is de benjamin van de U14-groep, maar zeker geen kleintje in de wedstrijdvisserij te noemen. Zo liet hij zich in Helmond al tweemaal kronen tot Jeugdkoning Sportvissers en werd hij in 2012 Limburgs kampioen. Dit bleef niet onopgemerkt bij de coaches, die Van Lieshout opnamen in de selectie voor het WK. “Mijn vader vindt dat vissen met de vaste hengel geleerd moet worden. Omdat ik altijd met hem en mijn opa ging vissen heb ik dat veel geoefend”, legt Van Lieshout uit zijn passie uit. Om zich voor te bereiden op het WK doet de inwoner van Lierop mee aan de Nationale Topcompetitie en zijn resultaten beloven veel goeds. “Ik won de tweede wedstrijddag van dit jaar!”

 

Youri van Lieshout

 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide