Vis & water

Vissen uitvinders van seks (video)

5833
20 okt 2014

Placodermen hadden zo’n 385 miljoen jaar geleden als eerste organismen ter wereld seks. De vissen beschikken over de meest primitieve geslachtsorganen die ooit in gewervelden zijn aangetroffen en gebruikten ze terwijl ze zij aan zij lagen.

De onderzoekers trekken die conclusies nadat ze fossiele resten van Microbrachius dicki bestudeerden. Ze behoren tot de placodermen: een inmiddels uitgestorven klasse van primitieve vissen. M. dicki was ongeveer acht centimeter lang en leefde in meren in Schotland, Estland en China.

Check de video hieronder:

Geslachtsorganen

Uit het onderzoek blijkt dat de vissen over geslachtsorganen beschikten die nodig waren voor interne bevruchting. De mannetjes hadden een L-vormig geslachtsorgaan. De vrouwtjes hadden in hun lijf kleine botjes waarmee ze dat geslachtsorgaan als het ware vast konden grijpen. Zo kon het mannetje het vrouwtje intern bevruchten. “Onze eerdere ontdekkingen die in 2008 en 2009 in het blad Nature gepubliceerd werden en gingen over baren en geslachtsgemeenschap onder placodermen betrof geavanceerdere placodermen,” legt onderzoeker John Long uit. “Onze nieuwe ontdekking duwt de oorsprong van copulatie nog verder terug in de evolutionaire geschiedenis en zo komen we uit bij de meest basale kaakdieren. In feite is het de eerste tak aan de evolutionaire boom waarin deze voortplantingsstrategieën startten.”

-> Lees het hele artikel op Scientias.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide