Vis & water

Dijksma zet in op baglimit twee zeebaarzen

5752
10 dec 2014

De zorgelijke toestand van de zeebaarsbestanden was vandaag één van de onderwerpen in het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad van de Tweedekamercommissie voor Economische Zaken. Staatssecretaris Sharon Dijksma koos in dat overleg duidelijk voor een baglimit en niet voor de vanuit de georganiseerde sportvisserij voorgestelde extra verhoging van de minimummaat. Wel vindt ze een baglimit van één zeebaars – zoals voorgesteld door de EU-commissie – te krap en stelt zij een limiet van twee zeebaarzen voor.

De door IMARES berekende reductie in visserijsterfte als gevolg van het instellen van een hogere minimummaat voor zeebaars, leidde tot vragen van Tweede Kamerleden Sjoera Dikkers (PvdA) en Bart de Liefde (VVD). Dikkers vroeg of de staatssecretaris wil overwegen om de minimummaat te verhogen in plaats van de voorgestelde baglimit in te voeren. De Liefde stelde dezelfde vraag, maar vroeg daarbij ook of zij de effectiviteit en handhaafbaarheid van de baglimit kon aangeven en hoe het zit met de proportionaliteit tussen de bijdragen van de sport- en beroepsvisserij aan het herstel van de zeebaars.

BAGLIMIT TWEE VISSEN
Dijksma antwoordde dat de verhoging van de minimummaat al onderdeel is van het reeds door Nederland ingezette beleid. Zij zet daarbij in op een minimummaat van 42 centimeter voor aan de hengel (recreatief en beroepsmatig) gevangen zeebaars. Dit terwijl berekeningen van IMARES aangeven dat een verhoging naar 45 of zelfs 48 centimeter een veel grotere bijdrage levert aan het terugdringen van de visserijsterfte. Omdat de zeesportvisserij goed is voor 25% visserijsterfte, wil Dijksma vasthouden aan een baglimit voor sportvissers. In plaats van één zeebaars per persoon per dag, stelt zij daarbij een limiet van twee vissen voor.

ANTWOORD SCHULDIG

Op de vraag van VVD’er De Liefde over de effectiviteit en handhaafbaarheid van de baglimit bleef Dijksma het antwoord dus schuldig. Evenals dat ze zijn vraag over de proportionaliteit van de inspanningen vanuit de sport- en beroepsvisserij niet kon of wilde beantwoorden. Ze erkende wel de belangrijke economische waarde van de zeesportvisserij, maar dat blijkt niet uit de door haar voorgestelde maatregelen. Die zijn pure window dressing, aangezien Dijksma hier de effectiviteit niet van kan aangeven. Bovendien bleek totaal niet of ze in Brussel zal inzetten op verdergaande zeebaarsmaatregelen voor de beroepsvisserij. Terwijl die absoluut nodig zijn om de noodzakelijke 60% beperking in de visserijsterfte in 2015 te bereiken.

UITKOMST EU-BERAAD
Wat de uitkomst van dit verhaal precies gaat worden, is nu aan ‘Brussel’. Daar komt de Europese Commissie volgende week maandag en dinsdag bijeen met de Europese visserijministers om te besluiten welke maatregelen er voor 2015 worden genomen om de zeebaarsbestanden te behoeden voor een complete ineenstorting. De European Anglers Alliance (EAA) zal in de aanloop naar deze bijeenkomst de lobby voor een verhoging van de minimummaat in plaats van het invoeren van een baglimit extra kracht bijzetten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.