Vis & water

Europese steur in Diergaarde Blijdorp

6224
17 dec 2014

Donderdag 18 december onthulden 30 Rotterdamse scholieren een zeldzame Europese steur in Diergaarde Blijdorp. Daarmee is Blijdorp, voor zover bekend, de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te zien.

Zo’n 30 scholieren uit Rotterdam Charlois hielpen op 18 december mee om  een Europese steur in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp te onthullen, samen met de directeur van Blijdorp, Marc Damen, en Allard Stapel, hoofd externe betrekkingen van het WNF. Daarmee is Blijdorp, voor zover bekend, de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te zien. De Europese steur is zelfs zeldzamer dan de reuzenpanda. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Europese steur

De Europese steur is de grootste vis die op onze rivieren kan worden aangetroffen. Ze kunnen meer dan 3,5 meter lang worden en daarbij ruim 300 kilo wegen. De steur is/was dan ook de grootste zoetwatervis in Nederland.

Door het laten zien van een Europese steur probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de bijzonderheid en de waarde van deze inheemse trekvis en het werk aan het herstel van deze zeldzame soort in Nederland. De steur is ter beschikking gesteld door het Duitse Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries (IGB) in Berlijn. De Duitsers werken graag mee aan het project omdat zij de steur ook graag terug willen in Europa.


Prinses Laurentien liet in 2012 al steuren los in Rotterdam

Krachten gebundeld

Het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en Diergaarde Blijdorp, werken samen aan het herstel van de Europese steur in Nederland. Na meer dan 50 jaar afwezigheid keerde de Europese steur in 2012 terug in de Nederlandse rivieren. 47 steuren werden in mei van dat jaar losgelaten in de Oude Maas bij Rotterdam en de Waal bij Nijmegen.

Prinses Laurentien was daarbij in Rotterdam aanwezig in haar hoedanigheid als auteur van de Mr. Finney kinderboekenreeks over milieuthema’s. Zij is al ruim 12 jaar werkzaam op het gebied van natuurbescherming en duurzaamheid en beschouwt de steur als symbool voor hoe wij omgaan met onze natuurlijke bronnen, nu en in de toekomst. De terugkeer van deze op wereldschaal ernstig bedreigde vis, is een kroon op het werk aan gezondere rivieren.

Steur als symbool voor een gezond estuarium

De waterkwaliteit van de Waal en andere rivieren is de laatste decennia flink verbeterd. Desondanks zijn nog vele maatregelen nodig om het Nederlandse estuarium geschikt te maken voor een grote populatie steuren. Maar niet alleen voor de steur. De steur staat symbool voor vele trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting zowel de zee als de rivieren nodig hebben.

Voor al deze vissen geldt dat ze een natuurlijke rivierdelta met zoet-zout overgangen, getijdeverschillen en een open verbinding naar zee nodig hebben. Een (gedeeltelijk) open Haringvliet is daarmee een belangrijke voorwaarde voor een gezonde populatie Europese steuren.

Noot van de redactie: Namens Sportvisserij Nederland is Niels Brevé aanwezig om vragen over de Europese steur te beantwoorden.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.