Vis & water

Stroperij Noorzeekanaal: visrechtensituatie

7052
03 feb 2015

Afgelopen week werden twee beroepsvissers betrapt op stroperij op het Noordzeekanaal. De vissers in kwestie hadden onder meer ondermaatse snoekbaars en tientallen dode kuifeenden in bezit.

Tegen de beroepsvissers is proces verbaal aangezegd en een onderzoek loopt. Tot verbazing van een aantal sportvissers waren de heren de volgende dag alweer aan het vissen. Dat levert de nodige vragen op. In onderstaand bericht geeft de federatie duidelijkheid over de lokale visrechtensituatie:

Op het Noordzeekanaal is de visrechtensituatie heel simpel. Het schubvisrecht ligt in zijn geheel bij de sportvisserij. De beroepsvisserij had hier de aalvisrechten. Echter door het dioxineverbod zijn de vergunningen van de beroepsvisserij bevroren en mogen ze hier niet meer vissen.

Voorzaan, zijkanaal G en Nieuwe Zeehaven

Op de Voorzaan en zijkanaal G ligt de situatie anders. Hier hebben de beroepsvisserij en de sportvisserij (Hengelsportvereniging Zaanstreek) beide het volledig visrecht. Dit geldt ook voor de Nieuwe Zeehaven. Hier mag de beroepsvisserij dus vissen met staand want en/of andere beroepsvangtuigen.

Extra controle

Door de consternatie rondom de visserij met staand want op deze plekken zullen de BOA’s van Sportvisserij MidWest Nederland extra gaan controleren rondom het Noordzeekanaal.

Bron: Sportvisserij MidWest Nederland

Meld stroperij altijd!

Indien je stroperij vermoedt, neem dan contact op met de federatie via tel 0251 - 318882 of buiten kantooruren met de politie via 0800-8844.

Gaat het om grove stroperij ofwel om grote aantallen netten, fuiken of andere illegale vistuigen, neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0900-0388.

Tip: sla de nummers op in je telefoon.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide