Vis & water

Ook vissen helpen planten met het verspreiden van hun zaad

4607
01 apr 2015

Planten kunnen als het gaat om de verspreiding van hun zaden rekenen op de hulp van vogels en insecten. Nieuw onderzoek toont nu echter aan dat ook vissen hun steentje bijdragen en plantjes ‘zaaien’.

In 2007 stelden twee vwo-scholieren – geholpen door hun biologiedocent Ger Boedeltje – vast dat sommige vissen een rol spelen in het verspreiden van zaden. Omdat de wetenschappelijk literatuur hierover beperkt is en slechts over enkele soorten handelt, bleef het lastig om te generaliseren. “Je moet weten welke kenmerken van zaden belangrijk zijn voor hun verspreiding,” stelt Boedeltje. “Met die generieke kennis kun je ook voor andere plantenzaden inschatten hoe goed ze verspreid zullen worden op basis van hun kenmerken.”

36.400 zaadjes

Boedeltje ging – geholpen door wetenschappers van de Radboud Universiteit – aan de slag. Hij verzamelde 36.400 zaden van negentien wilde plantensoorten. De zaden werden in kleine deegbolletjes gerold en die deegbolletjes werden vervolgens gevoerd aan karpers en tilapia’s in het vissenlab van de Radboud Universiteit. De keuze viel op deze twee vissensoorten, omdat ze elk een heel andere spijsvertering hebben. Karpers hebben stevige maalkiezen in hun keel, terwijl tilapia’s rijen kleine scherpe tandjes hebben. Ook hebben tilapia’s in tegenstelling tot karpers een zure maag.

-> Lees het hele bericht op Scientias.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.