Vis & water

Kamervragen over strandvissen in Walcheren

5678
07 apr 2015

OOST-SOUBURG - De PvdA heeft samen met de VVD kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma over de strandvisserij in Veere. De regeringspartijen willen graag dat de staatssecretaris het verbod op het strandvissen met kleine fuiken opheft.

Palingen

Deze manier van vissen werd in eerste instantie verboden omdat de vrees bestond dat ook palingen in de fuiken terecht zouden komen. Volgens vragenstellers Jacobi, De Vries (beiden PvdA), Bosman en Visser (beiden VVD) zijn de mazen van de fuiken dermate groot, dat een paling daar goed doorheen kan zwemmen.

Praktische bezwaren

Eerdere pogingen om het verbod op te heffen, stuitten op praktische bezwaren. Volgens vragensteller Albert de Vries was de staatssecretaris bang dat een uitzondering moeilijk te handhaven zou zijn. De vier kamerleden hebben uitgebreid gesproken met de gemeente Veere en zeggen dat die gemeente de handhaving op zich wil nemen. Op die manier zou het praktische bezwaar voor een ontheffing - het enige bezwaar volgens De Vries - zijn weggenomen.

Erfgoed

Albert de Vries hoopt dat met de opheffing van het verbod een stuk erfgoed terugkomt. "Het gaat om een kleine groep mensen die van vader op zoon op deze manier vissen, maar er zijn ook mensen die de netten maken." Als het aan de vragenstellers ligt, kan deze groep mensen snel weer vissen op het strand.

Bron: Omroep Zeeland

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.