Vis & water

'Stop met vissen in Waddenzee'

4730
16 apr 2015

Het leven in de Waddenzee is in gevaar, daarom moet er een volledige stop komen op het vissen in het gebied. Daarvoor pleit hoogleraar ecologie Han Olff.

Olff, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in een interview met De Volkskrant (let op: betaalde dienst): "Jaar in, jaar uit halen we de natuurdoelstellingen niet. Als we blij zijn met krabben en garnalen, dán doen we het nu goed, maar voor een rijk en compleet ecosysteem met haring, scholeksters, roggen en tuimelaars moeten we de Waddenzee serieus beschermen. Zonder visserij."

Hij gaat verder en zegt: "Van oudsher komen er in de Waddenzee hoge dichtheden voor van spiering, sprot, haring, wijting en verschillende platvissoorten. Die aantallen zijn ingestort. De predatoren die daar afhankelijk van zijn, zijn zo goed als verdwenen, zoals bruinvissen, tuimelaars, grotere roggen of de hondshaai".

Noodlijdende voetbalclub

Olff maakt een aparte vergelijking om zijn punt te maken: "Je kunt de Waddenzee vergelijken met een noodlijdende voetbalclub. De grasmat is een moddervlakte, doordat het zeegras bijna weg is, dat is slecht voor de jonge visjes. De verdediging met wadslakjes, wadpieren en mosselen staat nog wel overeind, maar de opbouwende middenvelders als spiering en haring zijn vervangen door de Edgar Davids-types, de stofzuigers op het middenveld, zoals kwallen, krabben en zeesterren."

Ook de bijvangst van vissers in de Noordzee is volgens de ecoloog een probleem. Daardoor keren steeds minder volwassen vissen terug naar de Waddenzee om daar te paren.

Bron: PowNed

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.