De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben maandag 20 april zoekingen gedaan bij een visser uit Stellendam. Daarbij is 230 kilo wolhandkrab in beslag genomen en teruggezet nabij de Haringvlietsluizen.
De visser wordt ervan verdacht de wolhandkrabben te hebben gevangen in met dioxine vervuilde wateren.
Vangstverbod
De wolhandkrab leeft in zoete wateren zoals de Biesbosch. Voor de voortplanting trekt de wolhandkrab via de rivieren stroomafwaarts naar de kust, waaronder het kustwater voor de Haringvlietsluizen nabij de haven van Stellendam. De Biesbosch, de benedenrivieren en het kustwater voor de Haringvlietsluizen zijn aangewezen als dioxinewater, waar het sinds 2011 verboden is om wolhandkrab te vangen. De trek voor de voortplanting van de wolhandkrab vindt vanaf half september plaats. De overheid compenseert sinds het vangstverbod de vissers die hierdoor inkomensverlies lijden.
Het Team Milieu van de politie en de NVWA startten het onderzoek in 2014 na tips. In november 2014 werd een visser aangehouden. Deze visser werd er van verdacht te vissen op wolhandkrab in als dioxine gebied aangewezen water. Ook werd het bedrijf van een Urkse vishandelaar doorzocht. Verder onderzoek leidde naar de 48-jarige visser in Stellendam. Hij wordt ervan verdacht te hebben geleverd aan de handelaar uit Urk. Het bedrijf, de woning en de boot van de 48-jarige visser zijn doorzocht. Zijn administratie en de boot zijn in beslag genomen.
Ondermijnen van vertrouwen in voedselveiligheid
Met de illegale handel in wolhandkrab zijn forse winsten te behalen. De illegale handel in wolhandkrab uit dioxinewateren werkt concurrentievervalsend en het kan risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Fraude ondermijnt het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in de veiligheid van voedsel. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.
Bron: Openbaar Ministerie