Vis & water

Vissennetwerk in teken van herstel beken en kleine rivieren

4115
30 sep 2015

Deelnemers van het Vissennetwerk en het Platform Beek- en Rivierherstel togen op 24 september naar Duitsland om in het plaatsje Wesel kennis op te doen over het herstel van beken en kleine rivieren in Duitsland, Nederland en België. Diverse sprekers afkomstig uit een van deze landen informeerden de aanwezigen over hun projecten waarna het gezelschap naar de rivier de Lippe vertrok om de genomen maatregelen in deze rivier en de uiterwaarden met eigen ogen te aanschouwen.

Natuurlijke stroming
Habitatherstel is een onderwerp waar veel belangstelling voor is bij professionals in de waterwereld. Alle stoelen in de zaal in het Biologische Station im Kreis Wesel waren dan ook bezet. Acht verschillende sprekers kwamen er aan bod. Zo sprak David Buysse van het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek over de evaluatie van rivierherstelmaatregelen in de rivier de Marke. Uit eerdere studies was al gebleken dat de dichtheid van stromingsminnende soorten zoals serpeling aanzienlijk was gedaald. Dit was het gevolg van de kanalisatie waardoor de Vlaamse rivier veel zijn originele eigenschappen had verloren. Er werden verschillende scenario’s voor herstelmogelijkheden van de rivier onderzocht. Inmiddels is een aantal migratiebarrières passeerbaar gemaakt en heeft de rivier zijn natuurlijke meandering teruggekregen. Hiermee is het habitat voor de serpeling en de kopvoorn weer beter geschikt geworden.

Herintroductie vissoorten
Bij een aantal projecten worden vissoorten geherintroduceerd in een gebied. Bijvoorbeeld de elft, meldt Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland. Vóór 2007 zijn er al diverse studies uitgevoerd om te zien of er genoeg paaigebied voor deze vis in de Rijn, of de omstandigheden goed zijn en hoe de eiersterfte verkleind kan worden. Het internationale project startte in 2008. Sinds dat jaar zijn er ruim acht miljoen larven van de elft (Alosa alosa) uitgezet. Om te kijken hoeveel volwassen elften terugkeren op de rivier er zijn er vissen gemerkt. De resultaten laten zien dat er voldoende volwassen elften bij de vistrappen van Iffezheim en Gambsheim de Rijn weer zijn opgetrokken. Waarmee is aangetoond dat de uitzettingen geleid hebben tot een aanzet tot het herstel van de elftpopulatie.


Grenzeloos migreren
Rivieren houden zich niet aan landsgrenzen. Frank Spikmans (RAVON) sprak over het grensoverschrijdende gedrag van de rivierprikken in het Niers-stroomgebied. De Niers is een rivier die in Erkelenz in Duitsland ontspringt en in Gennep uitmondt in de Maas. De spreker maakte duidelijk dat een goede vispassage niet altijd een goed prikkenpassage is. Volgens Spikmans is er behoefte aan internationale standaardisering van de monitoring van prikken en doelstellingen.
Er is behoefte aan een betere bescherming van de prikkenbestanden. Aspecten die daarbij van belang zijn, zijn: herstel van migratiemogelijkheden, habitatherstel en herintroductie.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.