Vis & water

NVWA en politie treffen ruim 2 kilometer aan illegale netten aan

8001
20 okt 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de waterpolitie hebben afgelopen week 2.200 meter aan illegale staande netten in beslag genomen op het Markermeer. De eigenaar is bekend. Visserijinspecteurs zullen deze beroepsvisser binnenkort horen en proces-verbaal tegen hem opmaken. Het is de 3e keer in 3 weken tijd dat de NVWA honderden meters illegale netten aantreft in het Markermeer.

Sinds juli 2014 gelden er op het Markermeer en het IJsselmeer maatregelen om de visstand te verbeteren. Het toezicht is sinds de invoering van die maatregelen verscherpt.

Tijdens een gezamenlijke controle zagen NVWA-inspecteurs en politiemensen dat een beroepsvisser in de buurt van Hoorn een grote hoeveelheid netten in het Markermeer liet zakken. Omdat de verplichte jonen (drijvers met een vlaggetje) ontbraken, gingen de NVWA en politie kort daarop een kijkje nemen. Daarbij troffen zij 22 staande netten van elk 100 meter lang aan. De verplichte jonen en identificatiemerkjes ontbraken, waardoor de netten illegaal zijn. De inspecteurs en politiemensen hebben de netten uit het water gehaald. Door snel na het uitzetten al actie te ondernemen, hebben NVWA en politie voorkomen dat er vis in de netten terecht is gekomen.

Beperkende maatregelen

De schubvisstand in het IJsselmeer en het Markermeer staat onder zware druk. Daarom zijn er in deze gebieden beperkende maatregelen genomen. Beroepsvissers mogen op dit moment bijvoorbeeld nog maar 15% van hun staandwantnetten gebruiken. De maatregelen moeten helpen de sterk teruggelopen visstand in het IJsselmeer weer op peil te krijgen.

Toezicht verscherpt

Omdat naleving van de beperkende maatregelen van groot belang is voor de natuur en voor de beroeps- en sportvisserij is het toezicht op het IJsselmeer en het Markermeer verscherpt. Het ministerie van Economische Zaken, de NVWA, de OFGV, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO), de politie, het Openbaar Ministerie, de Waddenunit, Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming en de visserijsector werken daarvoor intensief samen en voeren regelmatig gezamenlijke controles uit. Overtreders kunnen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk worden aangepakt.

Bron: NVWA


Meld visstroperij

Wanneer je het vermoeden hebt van visstroperij, kan je contact opnemen met je federatie. Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld! Voor urgente meldingen buiten kantooruren, kan je bellen met het landelijke meldpunt visstroperij van de NVWA (0900 0388, 24 uur per dag) of de politie.

Gerelateerde berichten
25 sep 2015 NVWA neemt honderden meters illegale netten in beslag 8241 Visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben woensdag 23 september illegale visnetten met een totale lengte van 800 meter aangetroffen in het Markermeer. De staandwantnetten waren niet voorzien van verplichte merktekens die aangeven wie de eigenaar is. 06 aug 2015 NVWA neemt illegale fuiken in beslag 5934 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag 5 en donderdag 6 augustus in totaal zestien illegale fuiken aangetroffen. Dat gebeurde in het Markermeer en in het water van het Wormer- en Jisperveld. Alle fuiken zijn in beslag genomen. 06 jul 2015 Visstropers betrapt op IJsselmeer en Markermeer 8735 Urk / Lelystad - Visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag op het IJsselmeer bij Urk twee visstropers op heterdaad betrapt. Zij visten met een verboden net. De NVWA heeft het net in beslag genomen en maakt proces-verbaal op tegen de verdachten. 18 mrt 2015 Visser in Markermeer wederom de fout in met illegale netten 6600 LELYSTAD - Een beroepsvisser is opnieuw de fout ingegaan met het uitzetten van illegale netten in het Markermeer. 02 mrt 2015 Illegale netten en ondermaatse snoekbaars aangetroffen 8284 Visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Politie, Waddenunit, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) en Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) hebben vrijdag 27 en zaterdag 28 februari honderden meters illegale netten en tientallen ondermaatse snoekbaarzen in beslag genomen op en rond het Markermeer. 30 jan 2015 Beroepsvissers betrapt met ondermaatse snoekbaars en dode kuifeenden 11488 Twee beroepsvissers in de Voorzaan in Zaandam zijn op heterdaad betrapt op het in bezit hebben en aanlanden van ondermaatse snoekbaars en 22 dode kuifeenden. De kuifeenden zijn verstrikt geraakt in de netten en daarna verdronken. 16 jan 2015 Ruim 100 illegale fuiken aangetroffen op IJsselmeer 12544 Visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de waterpolitie Lelystad, Waddenunit en de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) hebben tijdens een gezamenlijke actie 110 illegale grote fuiken aangetroffen op het IJsselmeer. Tegen vier visserijbedrijven wordt proces verbaal opgemaakt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.