Vis & water

Steur keert terug in Biesbosch (video)

7212
11 nov 2015

Ouder dan de dinosaurus, zeldzamer dan de reuzenpanda: de steur keert terug in de Biesbosch! De steur is bijna terug van weggeweest in de Brabantse wateren. Deze vis werd in 1952 voor het laatst gevangen in de Biesbosch. In 2012 werden de eerste Atlantische steuren uitgezet in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. "De steuren zijn moeilijk waarneembaar voor boswachters", vertelt Thomas van der Es, boswachter in de Biesbosch.

De steur is te herkennen aan onder andere de strepen. "Ook hebben ze van die gekke snorharen bij de kop en een bijzonder stekelpatroon op de rug", voegt boswachter Thomas van der Es daar aan toe. Deze vis kan zes meter lang worden. Behalve dat het de grootste vis in de rivieren is, is de steur ook nog ouder dan de dinosaurus. "Het is echt een mythische soort."

-> Bekijk hier de video

In de jaren 50 werd de laatste steur gevangen en gedood. "Ze zijn verdwenen doordat de rivieren smaller zijn geworden, het land ingepolderd werd en dijken aangelegd. Ook werd er veel gevist", geeft de boswachter aan. "Door de invloed van de mens is die verdwenen, maar kan die ook weer terugkomen."

'Kwestie van geduld'

Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland vonden het van groot belang om de zoetwatervis weer in de Nederlandse rivieren terug te brengen. "De steur is super zeldzaam en zelfs zeldzamer dan de reuzenpanda", vertelt Van der Es. "In Nederland vormen ze een belangrijke basis voor zijn populatie."

Maar het is dus nog een kwestie van geduld wanneer ie de Brabantse wateren bereikt. "En dan is ook de vraag: wie gaat 'm zien?"

bron: Omroep Brabant


Gerelateerde berichten
10 sep 2015 Uitgezette steur terugggevangen 5341 Bijna drie maanden nadat Sportvisserij Nederland, WNF en ARK Natuurontwikkeling 53 jonge steuren in de Rijn hebben uitgezet, is gisteren één van de uitgezette vissen door een garnalenkotter gevangen in de Noordzee. De zeldzame steur is weer levend teruggezet, waarna de vangst is gemeld. 10 jun 2015 Zeldzame steuren uitgezet in de Rijn 5960 Opnieuw keren zeldzame steuren terug in de Rijn. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland hebben op 10 juni samen met basisschoolkinderen opnieuw tientallen jonge steuren uitgezet op de grens met Duitsland, in de Rijn bij Spijk. 27 jan 2015 Natuurherstel Haringvliet ontvangt 13,5 miljoen euro van Nationale Postcode Loterij 7657 Het project ‘ 'Natuurherstel Haringvliet' heeft het droomfondsenproject van de Nationale Postcode Loterij gewonnen. De coalitie van zes natuurorganisaties ontving gisteravond op het Goed Geld Gala 13,5 miljoen euro om de natuur in het afgesloten Haringvliet weer tot leven te wekken en in ere te herstellen. 17 dec 2014 Europese steur in Diergaarde Blijdorp 6173 Donderdag 18 december onthulden 30 Rotterdamse scholieren een zeldzame Europese steur in Diergaarde Blijdorp. Daarmee is Blijdorp, voor zover bekend, de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te zien. 29 sep 2014 Steur duikt op bij de monding van de Westerschelde 10418 Deze week dook er een zeer zeldzame Atlantische steur op uit de monding van de Westerschelde. Een vishandelaar kocht op de afslag een kist diversen, gevangen door een garnalenkotter. In de kist bleek ook een steur te zitten, die bovendien voorzien was van een label. 30 sep 2013 Beroepsvisserij knelpunt herintroductie steur 7907 Grootschalige herintroductieprogramma’s voor de steur hebben pas zin als de beroepsvisserij voor de kust haar vismethoden aanpast. Dat is de conclusie van een studie naar de sterfte van uitgezette steuren als gevolg van bodemtrawlnetten, warnetten en kieuwnetten die door beroepsvissers worden gebruikt. 16 jul 2012 Uitgezette steuren doen het goed 12362 Na 50 jaar afwezig te zijn in Nederland werden eerder dit jaar 47 steuren uitgezet. Van deze vissen hebben er inmiddels 17 de Noordzee bereikt. Door middel van zenderonderzoek is bekend geworden dat steuren feilloos de enige open verbinding naar de Noordzee weten te vinden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.