Europese ministers staan 20% overbevissing in Europese wateren toe. Uit nieuw onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat Europese ministers voortdurend hogere limieten aan de vangst hebben gesteld dan wetenschappelijk werd geadviseerd. Dit heeft miljarden aan economisch potentieel gekost.
Uit de resultaten blijkt ook het volgende:
- Ministers hebben waarschuwingen voortdurend genegeerd: De Europese ministers hebben in 7 van de 10 gevallen de limieten stelselmatig hoger vastgesteld dan door op wetenschappelijke gronden werd aanbevolen. De niet-duurzame visserij ging door.
- Nederland staat op nummer drie in de lijst van overbevissing: De door de wetenschappers aanbevolen limieten worden gemiddeld met 26% overschreden.
- Verbeteringen zijn gerealiseerd: Het aantal quota dat hoger is vastgesteld dan aanbevolen, is gedaald van 33% in 2001 naar 7% in 2015, al waren het afgelopen jaar nog altijd 30 quota minimaal 50% hoger dan geadviseerd.
Op 14 en 15 december komen de ministers bijeen om te onderhandelen over de vangstquota voor 2016.

Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot uitputting van de visbestanden. Het verlies aan economisch potentieel loopt in de miljarden euro’s. Het herstel van de visbestanden tot een duurzaam niveau zal leiden tot grotere vangsten, meer winst voor bedrijven, meer banen en hogere lonen.
Elk jaar wordt aan de EU een duidelijk wetenschappelijk advies uitgebracht over veilige vangstniveaus, die zijn bedoeld om duurzame visserij te stimuleren. Uit onze analyse blijkt echter dat in de periode 2001 tot en met 2015 zeven van de tien vangstquota gemiddeld 20% hoger werden vastgesteld dan geadviseerd.
Spanje, Portugal en Nederland voeren de lijst van overbevissende EU-staten aan. Gebleken is dat deze landen ten opzichte van hun totale vangstquota procentueel het grootste bruto tonnage boven het wetenschappelijke advies vangen.
Uit de resultaten blijkt dat Nederland één van de landen is die de quota hoger wil vaststellen. De Nederlandse ministers hebben onderhandeld over de twee na grootste verhoging van vangstquota in de EU – dit betekent een gemiddelde overschrijding van het wetenschappelijke advies met 26%.